Franky Verdickt
Volledig scherm
© Franky Verdickt

Bloedonderzoek bij omwonenden 3M-fabriek: 6 op 10 riskeren gezondheidseffecten, stillegging dreigt als 3M niet met sluitende info komt

ZwijndrechtHet Agentschap Zorg en Gezondheid heeft dinsdag de resultaten bekendgemaakt van het bloedonderzoek dat afgelopen zomer werd uitgevoerd bij 796 personen die binnen een straal van 3 kilometer wonen rond de 3M-site in Zwijndrecht. Uit de studie blijkt dat de helft van de deelnemers een te hoog PFOS-gehalte in het bloed heeft. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zet 3M nu voor het blok: de fabriek moet binnen twee dagen bewijzen dat het de Zwijndrechtenaren niet extra blootstelt aan risico’s via emissies. Kan 3M dat niet bewijzen, dan moet het meteen alle productieprocessen stopzetten die leiden tot uitstoot.

  1. Oudste café van Schaarbeek herleeft tijdelijk in buurthuis: “Hoop op termijn een vaste locatie te vinden”
    PREMIUM
    Schaarbeek

    Oudste café van Schaarbeek herleeft tijdelijk in buurthuis: “Hoop op termijn een vaste locatie te vinden”

    In de Citizen Corner in Schaarbeek staat sinds december een nagenoeg exacte replica van ‘Aux Trois Rois’. Aan de muren prijken nog originele objecten uit het oorspronkelijke café, dat sinds 1850 vrijwel ongewijzigd bleef en op zijn hoogtepunt een levensader vormde voor het lokale verenigingsleven. In 2016 werd het pand echter verkocht, en dreigde een groot deel van de geschiedenis verloren te gaan. Maar dat was buiten Philippe Debroe gerekend: “Ons lokaal erfgoed verdient beter. Want voor je het weet ben je een hele generatie cafés kwijt, en daarmee ook alle verhalen die erachter zitten.”