Zoeken drones straks verdwaalde kindjes?

ONBEMANDE VLIEGTUIGJES WORDEN UITGETEST TIJDENS OEFENING

Wim De Schutter, Elwin Van Herck van Noordzee Drones en Tom De Jaeger van ontwikkelaar Tersec op het strand van Koksijde met een drone.
Wim De Schutter, Elwin Van Herck van Noordzee Drones en Tom De Jaeger van ontwikkelaar Tersec op het strand van Koksijde met een drone.
Drones die verloren gelopen kinderen of drenkelingen opsporen? Het lijkt sciencefiction, maar een oefening moet deze zomer uitwijzen of redders de onbemande vliegtuigjes kunnen inzetten.

Strandredders herenigden vorige zomer 879 verloren gelopen kindjes met hun ouders of begeleiders. Tijdens een communicatieoefening, waarvoor de locatie en datum nog niet vastligt, wordt onderzocht of drones daarbij kunnen helpen. "De nieuwe technologie kan helpen wanneer kinderen al een of twee uur vermist zijn", zegt Ivo Muyle, waarnemend secretaris van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). "Als ze al lange tijd weg zijn, zitten de kinderen vaak al een heel eind ver. Zo wordt het moeilijk om hen terug te vinden. Drones bieden een beter overzicht van het strand. De oefening moet uitwijzen of we dankzij zo'n toestel verloren gelopen kinderen of drenkelingen sneller kunnen opsporen. Op korte termijn zijn we nog niet van plan om de toestellen in te voeren. We moeten ook bekijken of zo'n drone de toeristen niet hindert."

Seaking

De diensten van de gouverneur coördineren de oefening van de reddings-, hulp- en politiediensten. "Dankzij zo'n drone kan je heel snel in actie treden en boek je tijdswinst", zegt gouverneur Carl Decaluwé. "Een Seaking is vlug ter plaatse. Maar met een drone kunnen we de periode tot de reddingshelikopter arriveert, overbruggen. Die toestellen zullen niet voortdurend boven de hoofden van de badgasten zweven. Enkel bij noodgevallen zullen we een beroep doen op de onbemande vliegtuigjes. Bovendien is zo'n toestel niet in alle weersomstandigheden inzetbaar. Dit is een proefproject, waarbij we de voor- en nadelen bekijken. Het wettelijk kader rond drones is nog niet rond, maar voor een test vormt dat geen probleem. Als de drones er komen, zullen we moeten bekijken wie de toestellen aankoopt en wie ze zal besturen."

Iran

Het opleidingscentrum Noordzee Drones in Koksijde levert en bestuurt de drones tijdens de oefening. "Ik was ooit zelf redder en ben een voorvechter van drones bij 'search and rescue'", zegt Elwin Van Herck van het opleidingscentrum. "Een reddingsdienst in Iran bevestigde al reddingsboeien aan drones en liet die dan naar beneden vallen in zee. Ook kan een drone uitgerust worden met een infraroodcamera met warmtedetectie, om verloren gelopen kindjes op te sporen." De Blankenbergse burgemeester Patrick De Klerck (Open Vld), voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, vindt het belangrijk dat er voldoende veiligheidsmaatregelen komen als drones zouden ingezet worden op het strand. "Een professionele bestuurder met voldoende ervaring wordt noodzakelijk. Maar de toestellen kunnen een hulp zijn voor de strandredders, naast polsbandjes en onze beachhouses."