Volksjury samengesteld voor assisenproces tegen man die vriend en eigen moeder om het leven bracht

Acht mannen en vier vrouwen zullen beslissen over lot dubbele moordenaar

Oliver Bolte wil zelf niet herkenbaar in beeld komen.
BELGA Oliver Bolte wil zelf niet herkenbaar in beeld komen.
In het assisenhof van Brugge is dinsdagnamiddag de volksjury samengesteld voor het proces tegen Oliver Bolte (44). De man staat terecht voor de moorden op z’n moeder Renate Bolte (71) en goede vriend Norbert Bocher (49). Acht mannen en vier vrouwen zullen beslissen over het lot van de dubbele moordenaar.

Het verkoolde lichaam van Renate Bolte (71) werd op 8 maart 2017 aangetroffen in haar appartement langs de Koninginlaan in Blankenberge. Enkele uren voordien had een groep mountainbikers Norbert Bocher (49) zwaargewond aangetroffen langs een jaagpad in Zeebrugge. De man had een schotwonde in het hoofd en overleed uiteindelijk in het ziekenhuis aan z’n verwondingen. Toen Oliver Bolte na de brand plots spoorloos bleek, kregen de speurders hem snel in het vizier als hun hoofdverdachte. 

Zichzelf aangegeven

De man van Duitse afkomst stapte uiteindelijk twee dagen later zelf naar de politie met het moordwapen nog in zijn rugzak. Hij biechtte beide moorden op, maar zijn verhaal leek niet te stroken met de vaststellingen van de wetsdokters. Bolte beweerde dat hij z’n moeder op 6 maart al om het leven bracht. De vrouw kampte met gezondheidsproblemen en zou hem zelf gevraagd hebben haar te helpen uit het leven te stappen. Haar zoon raadpleegde z’n vriend Bocher, die hem aanraadde slaappillen aan te kopen via internet. De pillen bleken echter niet hun gewenste effect te hebben, waarop Bolte een mes nam en zijn moeder ombracht met twee steken in de rug. 

Al overleden bij brand

Razend om de mislukte euthanasie lokte Bolte Bocher met een smoes naar het jaagpad in Zeebrugge, waar hij hem door het hoofd schoot. Hij keerde terug naar het appartement van z’n moeder in Blankenberge en stichtte daar brand. Uit het eerste rapport van de wetsdokters bleek dat er nog roetdeeltjes in de longen van de vrouw werden aangetroffen, wat er op zou gewezen hebben dat ze nog leefde op het moment dat haar zoon de brand aanstak. Het definitieve rapport van de gerechtsdeskundigen zou die bewering nu tegenspreken en de verklaringen van Bolte bevestigen. 

Acht mannen en vier vrouwen 

Dinsdagnamiddag werd in het Brugse assisenhof de volksjury samengesteld voor het proces rond beide moorden. Acht mannen en vier vrouwen zullen zich vanaf vrijdag buigen over het lot van Oliver Bolte. Dan wordt de akte van beschuldiging voorgelezen. Vanaf maandag gaat het eigenlijke proces van start met het verhoor van de beschuldigde, die wordt verdedigd door advocaat Koen Stubbe. Meester Mélanie Sevenant verdedigt de belangen van het zoontje en de ex-vriendin van Norbert Bocher. Kris Vincke treedt op voor de overige familie van de man. Voor moord riskeert Oliver Bolte levenslange opsluiting. Een arrest wordt op vrijdag 18 januari verwacht.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.