Terwijl Luc (61) voor zijn leven vecht na hartaanval, beroven zijn vrienden hem

LUC BELANDT IN COMA, 'VRIENDEN' BESLUITEN HEM DAN MAAR TE BEROVEN

Luc is zijn vertrouwen in de mensheid naar eigen zeggen "toch wat verloren".
Foto Jelle Houwen Luc is zijn vertrouwen in de mensheid naar eigen zeggen "toch wat verloren".
"Ik heb al veel erge feiten gelezen in dossiers, maar dit is toch wel zeer triest en crapuleus", sprak de procureur gisteren. Een koppel veertigers uit Blankenberge stond er terecht omdat ze een 61-jarige 'vriend' hadden beroofd terwijl die in het ziekenhuis voor zijn leven vocht na een hartaanval.

Op 17 februari besloten Luc en zijn veronderstelde vrienden, Serge G. (43) en Joke C. (47), op restaurant te gaan in restaurant Buon Appetito in Blankenberge. Plots verslikte Luc zich echter in een stukje biefstuk dat in zijn luchtpijp terechtkwam. Twee net afgestudeerde verpleegsters uit Limburg die toevallig aanwezig waren, begonnen Luc meteen te reanimeren. Na acht minuten nam de MUG-arts over maar kreeg Luc nog een hartinfarct. Hij werd al vechtend voor zijn leven overgebracht naar het ziekenhuis. De restaurantuitbater wilde de ambulancier nog een zak met de portefeuille, sleutels en GSM van Luc meegeven, maar daar stak het koppel een stokje voor. "Wij kennen Luc goed, zullen nog wat kledij ophalen en hem dan vergezellen in het ziekenhuis", zeiden ze.

Intriest verhaal

Luc kreeg in het ziekenhuis nog een herseninfarct en belandde twee weken in coma. Pas in de derde week vernam hij, van Serge G. zelf nota bene, wat er gebeurd was. "Blijkbaar zijn ze hier de derde dag langsgeweest en hoorden ze van de arts dat ze vreesden dat ik het niet zou halen", vertelt Luc aangeslagen. "Daarop zijn ze naar mijn huis getrokken en haalden ze dat overhoop op zoek naar geld, mijn portefeuilles en GSM's. Ze wilden vooral ook de pincode van mijn bankkaarten weten, en vonden die ook. De dagen nadien hebben ze in totaal 2.213 euro afgehaald en er kleding en parfum mee gekocht. Dat kwam Serge me zelf zeggen, want hij wist dat ik ontwaakt was en wilde alle schuld in de schoenen van Joke schuiven. Ik liet meteen mijn kaarten blokkeren en stuurde de politie naar hun woning. Het ergste moest echter nog komen: ze hebben in die drie weken tijd mijn GSM volop gebruikt, maar die ook naar de vaantjes geholpen. Hij kon niet meer hersteld worden. Voor mij een echte ramp: op die GSM stonden de enige foto's die ik had van mijn partner, die even voordien overleden was aan kanker. Die ben ik voorgoed kwijt. Die zogezegde vrienden hebben mij dus erg veel leed bezorgd. Ik zie hen nog op straat, maar draai me dan meteen om. Door hen ben ik mijn vertrouwen in de mensheid toch wat kwijt."


De procureur vroeg voor G. en C. een jaar cel en een zware geldboete, maar het koppel daagde niet op. "Dit is een intriest verhaal", sprak advocaat Mieke Byttebier, die Luc bijstond. "We vragen het geld terug en 500 euro morele schadevergoeding." De rechter doet uitspraak op 23 oktober.