Proces ingeleid tegen man die ex vermoordde na discussie over bedprestaties

In de Brugse rechtbank is het proces ingeleid tegen een 48-jarige Blankenbergenaar, die twee jaar geleden zijn ex Petra Vanaerde (44) uit Waregem vermoordde. Eddy Boerjan bracht zijn voormalige vriendin om het leven met messteken na een vermeende ruzie om zijn bedprestaties.

Eddy Boerjan (48) uit Blankenberge en zijn toenmalige vriendin Petra Vanaerde (44) uit Waregem kenden van bij het begin een vrij tumultueuze relatie. In de zomer van 2015 kwam het tot een breuk, maar toch beslisten beiden op 17 september nog eens af te spreken op het appartement van Boerjan langs de Koninglaan. Vanaerde had volgens de verklaringen van de Blankenbergenaar zijn flat volledig leeggehaald en was er ook met z'n spaargeld vandoor gegaan. De discussie tussen de twee raakte dan ook snel verhit en liep compleet uit de hand, toen zijn ex hem zou uitgelachen hebben met z'n belabberde bedprestaties.


Boerjan ging over de rooie en bracht Vanaerde om het leven met verschillende messteken. Toen hij de volgende dag niet op zijn werk verscheen, verwittigde zijn werkgever de politie. Een patrouille trof diezelfde avond nog het levenloze lichaam van de vrouw aan in het appartement van Boerjan. De man zelf vluchtte weg naar Sluis, waar hij zich drie dagen lang ging bezatten. De zondag na de feiten keerde hij op z'n stappen terug, waarna de politie hem bij z'n huis kon oppakken.


Gisterenmorgen vond in de Brugse rechtbank de inleidingszitting plaats van het proces. Zowel de advocaten van de verdediging als die van de nabestaanden vroegen de rechter een ex-vriendin op te roepen als getuige. Cruciaal wordt immers de vraag of Boerjan zich in eerdere relaties ook al agressief had gedragen. Aangezien het verslag van de gerechtspsychiater over de Blankenbergenaar niet erg positief was, stelde de verdediging een klinisch psycholoog aan als tegenexpert. In afwachting van zijn verslag stelde de rechtbank de zaak uit naar 6 november. De pleidooien vinden wellicht plaats in februari volgend jaar. Boerjan ontkent dat hij Vanaerde met voorbedachten rade om het leven bracht. (SDVO)