Politie moet Tanguy Veys uit gemeenteraad houden

Raadslid Tanguy Veys en schepen Ivan De Clerck liggen zwaar met elkaar in de clinch.
Foto JVK Raadslid Tanguy Veys en schepen Ivan De Clerck liggen zwaar met elkaar in de clinch.
Oppositieraadslid Tanguy Veys (Vlaams Belang) is dinsdagavond uit de Blankenbergse gemeenteraad gezet. Dat gebeurde tijdens een discussie over het plaatsen van olijfbomen in de stad. Er werden zelfs politieagenten opgeroepen om Veys de toegang tot de raadszaal te ontzeggen.

Lange discussies en veel tussenkomsten van de oppositie zijn op zich niet ongebruikelijk in Blankenberge, maar bij punt 18 liep het dinsdagavond helemaal uit de hand. Tanguy Veys had een punt op de agenda gezet rond de plaatsing van 50 olijfbomen, die de winkelstraten moeten opfleuren. Volgens Veys maakte schepen van Financiën Ivan De Clerck (Open VLD) hem in de discussie voor leugenaar uit. "Ik vroeg daarop het recht om die persoonlijke beschuldiging te kunnen weerleggen, waarop gemeenteraadsvoorzitter Jeannine Puype de zitting schorste", vertelt Veys. Ook na de schorsing bleef de discussie voortduren, waarna voorzitter Puype vroeg aan Tanguy Veys om de zitting te verlaten. Uiteindelijk werd zelfs de politie opgeroepen. "Zeven agenten kwamen om mij de toegang tot de raadszaal te ontzeggen", aldus Tanguy Veys. Ondertussen werd de zitting verdergezet. "Mijnheer Veys haalde herhaaldelijk verkeerde cijfers aan. Daarop zei ik dat hij leugens verkocht, maar ik heb hem nooit uitgemaakt voor leugenaar", reageert schepen Ivan De Clerck. "We hebben het huishoudelijk reglement aangepast om 3 minuten spreektijd toe te laten", pikt gemeenteraadsvoorzitter Jeanine Puype (sp.a) in. "Ik heb 'afgeklopt', met de gedachte dat Tanguy Veys zou zwijgen. Ik heb gehandeld volgens de regels. De andere oppositiepartijen kunnen zich trouwens wel aan de regels houden. Voor het eerst dit jaar hebben we alle agendapunten kunnen afhandelen." Veys ziet dat anders en zal klacht indienden bij de gouverneur wegens 'onwettelijke uitzetting uit de gemeenteraad'.


Het botert al lang niet tussen het stadsbestuur en Tanguy Veys. In juli probeerden burgemeester Patrick De Klerck en enkele schepenen hem al zonder succes te laten vervolgen wegens laster, na uitspraken over persoonlijk belang in het bouwdossier van het station. Ook in februari werd al eens de politie opgeroepen, omdat Veys niet wilde stoppen met spreken in de gemeenteraad. Toen werd hij niet uit de zitting gezet. (JVRB)

Ivan De Clerck.
Benny Proot Ivan De Clerck.