Net 100.000 euro geïnvesteerd in nieuwe frituur... en nu blijkt kraam, samen met twee andere, zonevreemd

Er komt mogelijk een einde aan een stukje folklore in Blankenberge, want drie zonevreemde frietkoten dreigen geen concessie meer te krijgen. “Wij hebben hier nog maar net 100.000 euro geïnvesteerd. Dit mogen ze niet afpakken”, zegt Alain Godetiabois (50) van frituur Marie-Jeanne.
Blankenberge frituur marie Jeanne: Alain Goditiabois en Ann Bockstaele
Benny Proot Blankenberge frituur marie Jeanne: Alain Goditiabois en Ann Bockstaele

Een beetje Kafka in Blankenberge, waar de nieuwe bestuursploeg geconfronteerd wordt met een erfenis uit het verleden. Bij de noodzakelijke verlenging van de concessie voor drie losstaande frituren in Blankenberge ontdekte de stad dat de frituren al jaren gedoogd worden, maar eigenlijk zonevreemd zijn. “Als je een tuinhuis of garage wil bouwen, moet je je ook aan de regels houden", zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “Dit is een vervelende zaak, want we willen die frituren niet weg. Er moet een oplossing zijn. Zomaar de concessie met zes jaar verlengen, zoals in het verleden werd gedaan, doen we niet. We geven ze nog een jaar zekerheid. In de tussentijd willen we een oplossing hebben.”

Grote Markt

De schrik zit er niettemin in bij de Blankenbergse frituristen. Het gaat om drie zaken: op de Grote Markt, langs de Jules de Troozlaan en frituur Marie-Jeanne in de Smet de Naeyerlaan. Die laatste zaak wordt sinds april 2018 uitgebaat door Alain Godetiabois en zijn echtgenote Anne. “Ons restaurant in Oosterzele was afgebrand en we zochten iets waar we tijdelijk een inkomen konden hebben. Omdat we een appartement in Blankenberge hadden, vonden we hier deze vrije frituur. We investeerden 100.000 euro en hadden het hier ongelooflijk naar onze zin. We willen zelfs niet meer weg uit Blankenberge.”

Juridische stappen

Maar nu hangen donkere wolken over hun frituur. “Dat nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel”, zegt Alain. “Wij wisten helemaal niet dat deze zaak zonevreemd was. De stad had mij daarop moeten wijzen. Had ik dat geweten, dan waren we nooit in dit avontuur gestapt." De Oost-Vlaming dreigt een fors kapitaal te verliezen en dat wil hij absoluut vermijden. “Ik zal er alles aan doen om mijn ‘kotje’ te houden”, zegt hij. “De frituur staat hier al 60 jaar... Volgende week heb ik afspraak met de stad. Ze geven mij voorlopig nog een concessie van één jaar. Maar wat daarna? Ik ben vijftig jaar en wil zekerheid. Als de stad de frituren zou dwingen om te stoppen, dan onderneem ik juridische stappen.”

Erfgoed

Zo ver hoeft het volgens burgemeester Daphné Dumery niet te komen. “We snappen de bezorgdheden van de uitbaters", zegt ze. “Door de concessie met één jaar te verlengen, kopen we onszelf wat tijd om de situatie uit te klaren. Mogelijk kunnen we het BPA (bijzonder plan van aanleg, red.) aanpassen. Er zijn in het verleden nooit klachten geweest over deze frituren. Ze behoren tot ons erfgoed.” 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo VAN HAEVRE

  Stomme politiekers wat hebben jullie tegen fritkot, eens was dat de trots van België en typisch, en cultuur en dat pakken julie ons allemaal af en waarom dat versta ik niet

 • Marc Goethals

  Burgemeester is van N-VA signatuur, en laat ons duidelijk zijn al wat de gewone, simpele mens iets aan heeft, neemt de N-VA af, die partij is de arrogantie en dominantie meer dan nabij.

 • Marc Goethals

  Gewoon schandalig, als dit weg moet, man man man wat een coalitie, hopelijk loopt S.pa niet in de pas.

 • Sobek Wessels

  Typisch Belgisch ! Vindt je het raar dat bedrijven weg gaan uit dit land ? Constant veranderen ze de regels en de Politiek weet Nooit van iets of ze Houden Nergens rekening mee !?

 • Marc Verschaeren

  Blankenberge is een echt rovershol , dat frituur staat er al sinds mensenheugenis en der word keihard in gewerkt . Nu gaan ze deze mensen elke mogelijkheid om hun brood op een eerlijke manier te verdienen ontnemen ! .