Nathan (16) verovert YouTube

FILMPJES VAN BLANKENBERGENAAR AL NEGEN MILJOEN KEER BEKEKEN

Nathan Vandergunst maakt filmpjes van zichzelf in zijn slaapkamer en zet die op YouTube.
Benny Proot Nathan Vandergunst maakt filmpjes van zichzelf in zijn slaapkamer en zet die op YouTube.
Nathan Vandergunst (16) uit Blankenberge is de rijzende ster op YouTube. Hij is zelfs de populairste Vlaming op de videosite met meer dan 95.000 abonnees. De filmpjes over zijn leven werden de voorbije maand al 3,28 miljoen keer bekeken. In totaal haalden zijn 350 filmpjes zelfs al 9 miljoen kijkers.

Onder de naam Acid maakt Nathan Vandergunst al jaren filmpjes, maar de voorbije maanden werden die plots massaal bekeken. De voorbije maand alleen al kreeg hij er 30.000 abonnees bij. Hij heeft al 350 filmpjes op YouTube gezet en die zijn samen bijna 9 miljoen keer bekeken, waaronder 3,28 miljoen views in de afgelopen maand. Dagelijks bekijken 100.000 mensen zijn flmpjes. Zijn populairste filmpje werd ondertussen al meer dan 308.000 keer bekeken. Nathan doet het allemaal vanuit zijn slaapkamer, maar haalt toch cijfers waar veel professionele programmamakers jaloers op zouden zijn. Ter vergelijking: een monument als Ter Zake op Canvas lokt gemiddeld 130.000 kijkers. Maar ook populaire programma's, zoals Komen Eten op Vier haalt vaak maar 200.000 kijkers.

In een van zijn filmpjes legt Nathan uit hoe je succesvol kunt zijn op YouTube. Vrouwelijk schoon helpt daarbij, volgens de jonge Blankenbergenaar.
Kos In een van zijn filmpjes legt Nathan uit hoe je succesvol kunt zijn op YouTube. Vrouwelijk schoon helpt daarbij, volgens de jonge Blankenbergenaar.

Spontaan

"Toen ik 8 jaar was, ben ik mezelf beginnen filmen. Maar pas sinds twee jaar zet ik dagelijks filmpjes op YouTube", vertelt Nathan. "Ik zag veel YouTubers uit Nederland, maar in België deed bijna niemand het. Dus ben ik begonnen, gewoon met een kleine camera. Ik film dingen die ik heb meegemaakt en praat over games of problemen thuis of op school."


Ondertussen is Nathan de populairste Vlaming die filmpjes in het Nederlands plaatst. "In het begin doe je een jaar om duizend volgers te hebben. Het is onwaarschijnlijk hoe rap het daarna gegaan is. Ik snap het zelf soms niet. Het heeft zeker ook een impact op wat je doet. Je moet namelijk steeds beter en creatiever uit de hoek komen. Maar ik heb geen succesformule. Ik heb ook geen verklaring waarom sommige filmpjes viraal gaan. Ik maak gewoon wat ik zelf leuk vind. Als je het doelbewust doet om views te halen, lukt het niet. Het moet spontaan zijn. Ik volg geen script en lees geen tekst voor."

Investeren

Dat hij meer kijkers haalt dan de meeste televisieprogramma's, daar blijft Nathan ook rustig onder. "Mensen kunnen naar mijn filmpjes kijken wanneer ze willen, ze zijn niet gebonden aan een uitzenduur. Maar het blijft een hobby, ik ga nog naar school in het Atheneum en wil ook verder studeren. Film en Regie, want ik doe dat supergraag", legt Nathan uit.


Hij is elke dag drie tot vier uur bezig met zijn YouTube-kanaal. "Het neemt veel tijd in beslag. Als je zo veel views hebt, verdien je er wel iets aan, maar dat stop je er ook allemaal weer in. Zo kan ik bijvoorbeeld beter materiaal kopen. Ik heb in de zomer ook als jobstudent gewerkt om extra materiaal te kunnen kopen. Het is en blijft een hobby, maar je moet er wel wat in investeren om het te kunnen blijven doen", beseft de Blankenbergenaar.

Kritiek

De jonge YouTubester wordt ook vaak herkend op straat. " Als ik in Brugge, Gent of Antwerpen rondwandel, vragen mensen vaak een foto. Soms staan er zelfs mensen plots aan mijn deur. Ik praat graag met mijn fans, maar ik laat ze niet binnen in huis. Soms denken mensen dat ze alles van me weten door me te volgen op YouTube, maar ik vertel natuurlijk niet alles. Ik heb ook momenten dat ik minder happy ben, maar dan film ik mezelf niet. Ik krijg uiteraard ook wel kritiek, vaak uit jaloezie. Zo werd ik in het begin soms uitgelachen op school omdat ik filmpjes op YouTube zette, maar dat verdwijnt vanzelf. Als je iets echt graag doet, moet je het blijven doen. Mensen die me vroeger uitlachten, zijn zich later komen excuseren."

Mijlpaal

Nathan staat voor de mijlpaal van 100.000 abonnees, als eerste Vlaming. "Dan krijg je een zilveren kader van YouTube opgestuurd. Voor een miljoen abonnees krijg je een gouden kader. Maar ik weet niet of dat haalbaar is als Vlaming. In Nederland is er maar één iemand met zo veel abonnees. In het Engels beginnen om meer volgers te hebben, zie ik niet zitten, want je bent spontaner in je eigen taal. Ik hoop wel dat er meer Vlaamse YouTubers komen en dat er zo een hele gemeenschap ontstaat," besluit Vandergunst.

Nathans kanaal is vinden op www.youtube.com/user/YaDsAcid.