Klasgenootjes verbrande kleuters eten in andere refter, zodat ze nare herinnering snel vergeten

Directie d’Oefenschool bant ook eetkar met bain marie

Een beeld van d’ Oefenschool in Blankenberge.
Benny Proot Een beeld van d’ Oefenschool in Blankenberge.
Vier dagen nadat drie kleuters zwaar verbrand raakten op d’Oefenschool in Blankenberge heeft de directie verschillende maatregelen genomen. De eetkar met bain marie is uit de school verbannen en de kleuters wisselden van refter met de oudere leerlingen. “Op die manier worden de kindjes niet meer geconfronteerd met de omstandigheden van het ongeval”, zegt directeur Lindly Van Reck. 

Het incident waarbij drie kleuters heet water van 90 graden op hun lichaam kregen laat nog steeds z'n sporen na in d’ Oefenschool. De directie en schoolbestuur zaten de voorbije dagen verschillende keren samen en besloten om enkele maatregelen te nemen. Zo is de mobiele eetkar met bain marie nergens meer te bespeuren in het schoolgebouw. Nochtans bleek uit intern onderzoek dat aan alle veiligheidsvoorschriften was voldaan. “Ook met het toestel, dat we pas recent kochten, was alles in orde. Tijdens het incident waren bovendien voldoende toezichters aanwezig. Het is verschrikkelijk wat er gebeurde, maar het ging om een ongeluk”, zegt schooldirecteur Lindly Van Reck. 

Illustratiebeeld van mobiele eetkar. Deze is nu verwijderd uit de refter
RV Illustratiebeeld van mobiele eetkar. Deze is nu verwijderd uit de refter

Refter gewisseld

De beslissing om de mobiele eetkar niet meer te gebruiken werd vooral genomen om leerlingen en leerkrachten niet meer onnodig te confronteren met de gebeurtenissen. “Het zijn voor iedereen moeilijke dagen”, aldus Van Reck. “We hebben de nodige begeleiding voorzien en de collega’s vinden gelukkig heel wat steun bij elkaar.” Behalve de bezorgde ouders zitten ook de leerlingen met heel wat vragen. De directie besloot om die niet uit de weg te gaan en in de mate van het mogelijke antwoorden te bieden. Ondertussen is in het schoolgebouw een kleine reorganisatie gebeurd om het ongeluk sneller een plaats te proberen geven. Concreet zitten de kleuters nu in een andere refter dan voorheen. “We hebben twee eetzalen in ons gebouw. De kleuters hoeven op die manier niet meer te passeren op de plaats waar het incident gebeurde”, legt Van Reck uit. De directie en leerkrachten doen er zo alles aan om het ongeluk, dat de volledige school trof, te verwerken. 

Lander, kleutertje dat verbrand raakte in Blankenberge, met papa
Ken Standaert Lander, kleutertje dat verbrand raakte in Blankenberge, met papa

Dagelijks contact

“Natuurlijk gaan onze gedachten in de eerste plaats uit naar de getroffen kleuters en hun ouders”, zegt Lindy Van Reck. “We hebben dagelijks meerdere malen contact.” Van de drie getroffen kindjes verblijven er nog steeds twee in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Lander en Diego (3) liepen beide zware verwondingen op en zijn volledig ingepakt. Hun herstel zal nog lange tijd duren. Maandag kregen de ouders van Lander wel al het goede nieuws dat hun zoontje niet moet geopereerd worden en dat de wonden op natuurlijke wijze zullen genezen. De ouders van Diego wensen voorlopig liever niet te reageren en focussen zich volledig op het herstel van hun zoontje. 

De hulpdiensten aan d’Oefenschool in Blankenberge
Jan Van Maele De hulpdiensten aan d’Oefenschool in BlankenbergeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.