Kerstartiest 'Sam' voert laatste kunstje op

GASTON SAMPSON DECOREERT VOORTUIN AL 18 JAAR

Gaston Sampson koos dit jaar als thema 'Blankenberge bruist'.
Benny Proot Gaston Sampson koos dit jaar als thema 'Blankenberge bruist'.
Donderdagavond is het voor de laatste keer feest in de versierde voortuin van kerstartiest Gaston Sampson (83) in de Ontmijnersstraat. Na 18 jaar houdt hij het definitief voor bekeken. "Het is genoeg geweest. Ik wil graag meer tijd voor mijn andere hobby: spullen zoeken op het strand", zegt Sampson.

Blankenberge treurt: het voortuintje van Gaston Sampson, beter gekend als 'Sam', in de Ontmijnersstraat is nu al 18 jaar lang een vaste attractie in december voor iedere inwoner en toerist die van kerstsfeer hield. Na dit jaar houdt de artiest er definitief mee op. Om de periode af te sluiten, zet Gaston nog éénmaal alles op alles. Het resultaat mag gezien worden. Zijn tuintje ademt helemaal Blankenberge. "Dat was dan ook mijn bedoeling", glimlacht Sam, die steevast werkt met een vast thema. Dit jaar is dat - gezien de gebruikte materialen en decoratie - weinig verrassend 'Blankenberge bruist'. Een verwijzing naar de mooie plekjes die Blankenberge rijk is.

De velodroom kreeg een passend eerbetoon.
Benny Proot De velodroom kreeg een passend eerbetoon.

Chinese fietsen

Het meest opvallende element is misschien wel de Lustige Velodroom van Blankenberge. Aan de volledige kust bekend als 'de plaats om met gekke fietsen te rijden'.


Het bouwen ervan bleek een echt huzarenstukje. "Probeer maar eens die fietsen na te maken", knipoogt Sam. Uiteindelijk slaagde hij toch in zijn opzet. Opvallend: hij ging hiervoor online winkelen in China. "Het is ongelooflijk wat je allemaal kunt vinden op Chinese websites, en het kost bijna niks. Voor een fietsje betaalde ik amper 50 eurocent. In de winkels hier vond ik er amper. En als er iets was, kostte het vier euro per stuk. Een immens verschil dus. Als ik dat eerder had geweten...", vertelt Gaston. In de impressionante voortuin is ook duidelijk het tweede grote element van dit jaar te herkennen: strandbar Bamboo Beach. "Maar om dat te bouwen, heb ik veel gesukkeld. Boor maar eens een gat in bamboe. Dat versplintert meteen. Gelukkig heb ik een alternatief gevonden."

Ook de zomerbar komt aan bod in de tuin van Gaston.
Benny Proot Ook de zomerbar komt aan bod in de tuin van Gaston.

Groot feest

De grootste reden van zijn stopzetting is opvallend genoeg niet zijn leeftijd, 83 jaar. "Eerlijk? Ik ben het een beetje beu. Het kost een jaar voorbereiding, waardoor ik amper nog tijd heb voor mijn andere hobby als strandjutter. Dat zal nu veranderen. " Of hij het niet zal missen? "Neen, de keuze is definitief", besluit Sam. Op 7 januari gaan de lichtjes definitief uit. Komende donderdag is iedereen voor de laatste keer welkom op het openingsfeest vanaf 18 uur. Pannenkoeken, jenever en glühwein inbegrepen.