Ereburgemeester Ludo Monset overlijdt op 72ste verjaardag

MAN DIE BLANKENBERGE WEER AANTREKKELIJK MAAKTE, IS NIET MEER

Ereburgemeester Ludo Monset.
Proot Ereburgemeester Ludo Monset.
Uitgerekend op zijn 72ste verjaardag is Ludo Monset gisteren overleden. Hij was burgemeester van Blankenberge tussen 1995 en 2011. Opvolger Patrick De Klerck typeert hem: "Hij was de kapitein die de koers zette."

"Ik wil nog met mijn vrienden keuvelen op een terras over onze stad", zei Ludo Monset, toen hij in 2011 zoals afgesproken het burgemeesterschap vaarwel zegde. Daarna bleef hij nog even in de gemeenteraad om in 2016 helemaal afscheid te nemen van een lang leven in de Blankenbergse politiek. Hij zou wat vaker golfen, fietsen en schaken. Hobby's waar hij heel erg van hield. Monset was als boekhouder de politiek binnen gestapt. Samen met onder meer Cathy Verburgh en Nadine Bennoot zette hij de liberalen op de kaart in de stad, bekroond met het burgemeesterschap in 1995. Toen nam Ludo Monset de sjerp over van Sylvère Declerck. Voordien was hij ook al nationaal actief, toen als rechtstreeks verkozen senator voor het arrondissement Brugge.


Onder zijn bewind zette hij de stadsfinanciën op orde en stond ervoor in dat het verloederde uitzicht van de stad grondig gemoderniseerd werd. Blankenberge werd terug aantrekkelijk voor bewoners, toeristen en tweedeverblijvers.

Peperdure 'place to be'

Onder andere het stadscentrum, casino, de pier en het Bloso-sportcentrum zijn in zijn periode grondig gerenoveerd. Ook de omgeving van de jachthaven groeide de jongste jaren uit tot een hippe, maar tegelijk peperdure 'place to be'. Verder werden het bedrijventerrein uitgebreid en de Brugse Steenweg, de toegangsweg tot de stad, fel verbeterd. "Hij was bijzonder gedreven", zegt huidig schepen Patrick De Klerck (Open Vld), die hem in 2011 opvolgde als burgemeester. "Ludo heeft mij destijds gevraagd of ik interesse had om op de lijst te staan. Dankzij hem is mijn politieke interesse gegroeid: eerst op de lijst voor de provincie, later ook voor de stad. Ludo dwong respect af. Hij nam ons, jongere kandidaten, mee naar belangrijke gebeurtenissen. Hij leerde ons het klappen van de zweep. Hij was onze mentor. De kapitein die de juiste koers zette." Dat beaamt huidig burgemeester Ivan De Clerck. "Hij was streng, maar zeker en vooral ook voor zichzelf."


Als accountant lette Monset voortdurend op de centen. Dat de stadsschuld fel werd afgebouwd onder zijn burgemeesterschap hoeft daarom niet te verbazen. "Op de renovatie van de Pier was ik het meest trots, ook omdat we veel subsidies konden binnenhalen. En zeg nu zelf: de Pier is toch hét symbool van Blankenberge", vertelde Monset bij zijn afscheid nog aan onze krant. Op zijn zeventigste verliet hij de politiek, om nog volop van het leven te gaan genieten. Helaas duurde dat maar kort. Mogelijk is er vrijdagnamiddag een begroeting in het stadhuis. De uitvaart vindt op zaterdagvoormiddag plaats.