Deurwaarder en wijkagent vragen grote schadevergoeding na aanval tijdens inbeslagname

De man werd gestraft in de rechtbank van Brugge.
JHM De man werd gestraft in de rechtbank van Brugge.
Een inwoner van Blankenberge stond vrijdag bij verstek terecht op de Brugse rechtbank omdat hij een gerechtsdeurwaarder en een wijkagent van PZ Blankenberge/Zuienkerke zwaar toetakelde. Volgens de advocaat van de deurwaarder was het geweld deels ingegeven door homofobie. Daarom werd een schadevergoeding van 6.000 euro gevraagd. De politieagent eiste 2.000 euro. Het openbaar ministerie vroeg 1 jaar opsluiting in de gevangenis.

De feiten gebeurden op 12 december vorig jaar bij de woonst van Nestor B. (40) in de De Smet de Naeyerlaan in Blankenberge. De deurwaarder had de opdracht gekregen om goederen in beslag te nemen bij Nestor B., een man met roots in de Dominicaanse Republiek en ook een strafregister van 5 bladzijden voor hoofdzakelijk slagen en verwondingen. Uit voorzorg ging de wijkagent mee.

Nestor B. ging echter als een woesteling tekeer bij het zien van de deurwaarder en politieagent. De twee kregen zware klappen te verduren in het gezicht. Er diende versterking te komen en pas dan kon Nestor B. worden overmeesterd. “Het gezicht van mijn cliënt stond bont en blauw en was volledig opengekrabd. Nog steeds heeft hij last van een beschadigd kaakbeen. Bovendien werd mijn cliënt voor flikker, janet en allerhande scheldwoorden die verband houden met homofobie uitgescholden. Dat maakt de feiten des te verwerpelijker. Tegenwoordig heeft hij schrik om nog bij de mensen te komen”, sprak advocaat Gerard Soete op het proces namens de deurwaarder. Hij diende een schadeclaim van 6.000 euro in.

De politieagent, vertegenwoordigd door advocaat Dirk Vandamme, vroeg 2.000 euro schadevergoeding. De man was vierdagen arbeidsonbekwaam. “Mijn cliënt heeft nog steeds last aan het oog. Zijn traankanaal is beschadigd tijdens het tumult en moet mogelijks worden geopereerd. Hij weet niet of hij nog deurwaarders wil vergezellen na deze feiten. Dit was een traumatische ervaring. Hij werd zo danig aangevallen dat hij het knopje om versterking in te roepen amper kon indrukken. Wat als dat niet was gelukt?”, vroeg Vandamme zich af. Volgens de advocaat was het al de derde keer dat hij een slachtoffer van Nestor B. vertegenwoordigde.

Het openbaar ministerie noemde de beklaagde, die echter niet kwam opdagen, onverbeterlijk. “Uit eerdere veroordelingen trok hij geenszins lessen. Daarom vorder ik 1 jaar cel en een geldboete”, aldus de procureur. Vonnis 15 februari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.