Brand verwoest bovenverdieping van flatgebouw

Een zware brand heeft gisterenmiddag de bovenverdieping van een flatgebouw in de Kerkstraat volledig vernield. Een onderbuur hoorde verschillende ontploffingen en dacht aanvankelijk dat ze beschoten werd. Vermoedelijk lag een petroleumkachel aan de basis van de ontploffingen. De eigenlijke oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Er raakte niemand gewond.

De onderbuur belde omstreeks 16.30 uur de hulpdiensten. Eenmaal ter plaatse bleek al snel dat het niet om schoten ging, maar wel om een reeks ontploffingen op de bovenste verdieping van het flatgebouw. Al snel ontstond een grote rookontwikkeling door de ramen. De hulpdiensten namen geen enkel risico en sloten de Kerkstraat meteen gedeeltelijk af voor alle verkeer.

De brandweer probeerde het vuur van buitenaf te bestrijden en ging het gebouw binnen op zoek naar mogelijke slachtoffers. Uiteindelijk bleek er niemand in het gebouw aanwezig te zijn.

Grote vuurhaard

Volgens brandweerofficier Francis Daniaux was er binnenin het gebouw een grote brandhaard. "In het getroffen appartement lag er heel wat oud papier en oude meubels, wat ervoor zorgden dat het vuur zich snel kon verspreiden. De ontploffingen werden vermoedelijk veroorzaakt door een defecte petroleumkachel in het appartement."

Wat de brand exact veroorzaakte is voorlopig nog onduidelijk. Na een grondige inspectie bleek er niemand meer in het gebouw aanwezig te zijn.

De huisbaas wist nog te melden dat de eigenaar van de flat het pand toch moest verlaten voor maandag. Hij werd uit zijn woonst gezet. De brandweer had wel nog uren nodig om na te blussen. Een deel van de Kerkstraat bleef dan ook enkele uren afgesloten voor alle verkeer. (MMB)

De brandweer bleef lange tijd ter plaatse om na te blussen.
Mathias Mariën De brandweer bleef lange tijd ter plaatse om na te blussen.