Alle postjes al verdeeld

DAPHNÉ DUMERY (N-VA) LAAT ER GEEN GRAS OVER GROEIEN

Daphné Dumery (N-VA), de eerste vrouwelijke burgemeester van Blankenberge.
Proot Daphné Dumery (N-VA), de eerste vrouwelijke burgemeester van Blankenberge.
Na een woelige verkiezingsdag is het plaatje in Blankenberge al helemaal rond. De eerste vrouwelijke burgemeester van Blankenberge, Daphné Dumery (N-VA), heeft haar bestuursploeg klaar. N-VA levert naast de burgemeester drie schepenen, sp.a levert de eerste schepen en de OCMW-voorzitter, CD&V krijgt één schepenpost.

Vreugde en verdriet lagen zondag dicht bij elkaar in Blankenberge. Hoewel Open Vld, al twee decennia aan de macht, de grootste partij bleef, werden de liberalen toch aan de kant geschoven. Uitdager Daphné Dumery (N-VA) ging in zee met sp.a en CD&V en kiest dus voor een nieuw stadsbestuur. Opvallend: zowel sp.a als N-VA hadden zich de voorbije jaren erg kritisch uitgelaten over de machtspositie van Open Vld in Blankenberge. De demarche van die ontevreden partijen om de liberalen uit te schakelen, zat er dus aan te komen.

Frisse wind

"Deze coalitie zal een frisse wind doen waaien door Blankenberge", zegt Dumery de dag na 14 oktober. "De coalitie heeft zich haast op natuurlijke wijze gevormd, op basis van gemeenschappelijke raakvlakken. De drie partijen tonen de ambitie om een stadsgemeenschap uit te bouwen waar niemand aan zijn lot wordt overgelaten. Waar het voor iedere burger in Blankenberge beter leven is." Zo wil het nieuwe bestuur vooral de kansarmoede aanpakken op vlak van huisvesting, onderwijs en werk. "Eenoudergezinnen, alleenstaanden, jongeren en gescheiden 60-plussers blijken het kwetsbaarst te zijn, zij zullen de grootste aandacht krijgen. Bij Open Vld primeerden interne twisten, dienstbetoon en eigenbelang. We vonden er ook geen bereidheid om te werken aan moeilijke, maar nodige dossiers", zegt Dumery.

Content komt terug

Onder de liberalen werd sp.a aan de kant geschoven. Met name Jurgen Content was daar het grootste slachtoffer van. Hij werd als schepen al zijn bevoegdheden ontnomen. Zijn terugkeer in het stadsbestuur voelt toch een beetje als een revanche. "Ook onze achterban en onze nevenverenigingen vinden elkaar opnieuw. Denk maar aan de seniorenraad, waar onze vertegenwoordigers ondervonden hoe die adviesraad gedomineerd werd door één partij en vooral één persoon en waar elke vorm van debat afgeblokt werd." Tot slot is ook CD&V mee aan boord getrokken. Zij moesten de voorbije decennia vanuit de oppositiebanken toekijken. "Dit is een mooie kans om aan het beleid deel te nemen. De standpunten van deze drie partijen liggen verrassend dicht bij elkaar", klinkt het.


N-VA telt straks vier beleidsmakers. Naast burgemeester Daphné Dumery zijn dat schepenen Alfons Monte, Nadia Cloetens en Benny Herpoel. Monte is voormalig stadsjournalist voor de website Blankenberge Leeft en scoorde sterk bij zijn eerste verkiezingen. Ook Benny Herpoel is een verrassing. Hij leidt al enkele jaren het theater 't Colisée. Sp.a mag met Annie De Pauw de nieuwe OCMW-voorzitter leveren, al heet die functie voortaan anders. Jurgen Content wordt eerste schepen. Tot slot is Sandy Buysschaert de enige CD&V-schepen.