"Ze waren altijd samen. Zo'n mooi koppel"

FAMILIE VAN ROGER (78) EN SONJA (76) VERSLAGEN NA DODELIJKE AANRIJDING

De ziekenwagens in de A. Ruzettelaan, vlak na het ongeval van woensdag.
Foto Benny Proot De ziekenwagens in de A. Ruzettelaan, vlak na het ongeval van woensdag.
"Ze waren altijd samen. Zo'n mooi koppel", zucht Antoine Declercq. Zijn zus Sonja (76) mocht het ziekenhuis ondertussen verlaten, haar man Roger De Reese (78) overleed woensdag na de aanrijding met vluchtmisdrijf in Blankenberge. De 49-jarige bestuurder is vrijgelaten in afwachting van het proces.

Roger De Reese (78) en Sonja Declercq (76) stonden bij hun familie en vrienden bekend als een hecht paar. "Ze genoten van hun pensioen en wandelden vaak. In Blankenberge zelf, of tot in Wenduine, ze deden het enorm graag. Eigenlijk leefden ze buiten. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd", zegt Antoine Declercq, de broer van Sonja. "Roger was een heel joviale, sociale man die vroeger leerkracht was aan het RMS in Blankenberge."

Brugse bigband

De Reese was bovendien een begenadigd muzikant en speelde bariton en klarinet in de bigband Swing Time Society uit Brugge. "Wat heeft de aanrijder toch bezield om vluchtmisdrijf te plegen?", vraagt Antoine zich af. "Jammer genoeg hoor je zo'n verhalen bijna dagelijks. Het belangrijkste voor ons is dat de dader is gevat."

Negatieve ademtest

Het parket van Brugge liet gisterochtend weten dat de 49-jarige aanrijder na verhoor opnieuw mocht beschikken. De man legde na het ongeval een negatieve ademtest af en is ondertussen opnieuw thuis. Ook zijn echtgenote werd even in verdenking gesteld, omdat het niet meteen duidelijk was wie op het moment van de aanrijding achter het stuur zat. Zij mocht eerder al beschikken. De bestelwagen van het koppel werd door de politie teruggevonden vlak bij de plaats van het ongeval, maar van de inzittenden was toen al geen spoor meer. Zij konden pas in de loop van de vroege avond opgespoord worden.


De vrijlating van de 49-jarige man betekent niet dat hij vrijuit gaat. Voorhechtenis wordt niet aanzien als een straf en er wacht de aanrijder sowieso nog een proces én straf in de Brugse politierechtbank. "Het onderzoek naar de precieze omstandigheden van het ongeval loopt nog", meldt het parket.


Vast staat dat de zeventigers woensdag even na 15 uur aan het oversteken waren aan de A. Ruzettelaan, toen ze werden gegrepen door de bestelwagen. Roger De Reese overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, zijn echtgenote Sonja is aan de beterhand. Het verslag van de verkeersdeskundige zal mogelijk meer klaarheid brengen over de omstandigheden.