Zo'n 600 kinderen maken
sap van appelen en peren

Kinderen gaan appels die uit de hoogstambomen met oude fruitrassen gevallen zijn oprapen en er sap van maken.
Karolien Coenen Kinderen gaan appels die uit de hoogstambomen met oude fruitrassen gevallen zijn oprapen en er sap van maken.
Bilzen, de boom in! Deze oneliner heeft geen negatieve betekenis. Integendeel, het is een event waarop 600 kinderen uit de lagere scholen van Bilzen, Riemst en Tongeren veel plezier aan beleven. Ze leren op een boomgaard met oude fruitrassen over appels en peren. Decor voor de actie 'Bilzen, de boom in' is het kasteeldomein van Alden Biesen, met goed 40 hectare de grootste aaneengesloten hoogstamboomgaard in Vlaanderen.

De titel van het evenement laat uitschijnen dat de kinderen in de bomen kruipen om appels en peren te plukken. Niet is minder waar. "Volwassen begeleiders schudden het fruit van de bomen en de kinderen rapen de appels en peren op", vertelt Joke Reymans van het regionaal landschap Haspengouw & Voeren, met Bilzen, Riemst en Tongeren organisator van de plukactie. Konden de kinderen vorig jaar met een vergrootglas zoeken naar appels en peren, dan is dat dit jaar helemaal anders. "Er hangt een massa fruit in de bomen", vulde Reymen aan.

Fruitsap

Het omgekeerde is waar, zou je denken. Er was toch een uitzonderlijk droge zomer en toch hangt er enorm veel fruit in de bomen. "Het ene jaar dragen ze minder fruit, het andere jaar weer meer", zegt Reymen. "Naar verluidt zit in de bomen veel energie opgeslagen die vrijkomt bij mindere jaren waardoor méér fruit kan worden geoogst." 

Het leuke van het event is dat kinderen en hun ouders - nu zaterdag doen 250 gezinnen mee aan 'Bilzen, de boom in' - de appelen en peren die ze onder de bomen bij elkaar rapen naar de sapmobiel kunnen brengen. Daar kunnen ze zien hoe hiervan sap wordt gemaakt dat ze mee naar huis mogen nemen. Kinderen maken ook 300 nestkastjes van hout en evenveel insectenhotels.

Op 'Bilzen, de boom in' maken kinderen samen zo'n 300 nestkastjes voor vogels die gedijen in de hoogstambomen op Alden Biesen.
Karolien Coenen Op 'Bilzen, de boom in' maken kinderen samen zo'n 300 nestkastjes voor vogels die gedijen in de hoogstambomen op Alden Biesen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.