Na 63 jaar trainen eindelijk hoogste judogordel bereikt

Valère Steegmans, omringd door enkele diploma's en prijzen.
Foto Karolien Coenen Valère Steegmans, omringd door enkele diploma's en prijzen.
Al 63 jaar beoefent Valère Steegmans (77) judo, maar zondag wacht hem het hoogtepunt in zijn carrière. Hij ontvangt dan de 9de dan, de hoogste gordel die een judoka kan bereiken. "Dit overtreft mijn stoutste dromen."

"Met deze dan bereik ik de top, ik ambieer deze gordel al 30 jaar en nu krijg ik hem omgord", zegt Valère Steegmans. Er zijn maar vier judoka's in héél België die een 9 de dan dragen. "Ik ben één van de vier, en nog de enige die actief is in het judo", bekent de man. "Ik ben dan ook apetrots. Het behalen van de hoogste gordel is het resultaat van jaren keihard trainen en leven op de tatami. Het rood van de negende dan staat Valère perfect. "Judo heeft me gehard, ik ga er nog altijd voor door een vuur. Ik kan afzien als de beesten."


Hij kan een rijk palmares voorleggen. "Ik ben de tel kwijtgeraakt van het aantal titels die ik heb behaald", getuigt hij. "Het zijn er zeker meer dan 25 nationale en internationale titels. Ook koester ik heel wat diploma's. Ik heb een emmer vol met medailles en bezit over de 100 bekers."


Hij was 14 toen hij met judo begon. Zes jaar is hij prof geweest, jarenlang was hij internationaal scheidsrechter, trainer van de nationale ploeg en vandaag geeft nog les aan de judoclub van Diepenbeek en Bilzen Yess. "Dat ik prof geweest ben en alles kon en mocht doen voor het judo heb ik niet enkel te danken aan m'n ouders maar vooral aan m'n vijf zussen. Ze gingen werken en stonden geld af om me de kans te geven professioneel aan judo te doen."

Stage in Japan

Vooral de stages in Japan hebben z'n doorzettingsvermogen en afzien gevormd en versterkt. "Ik trok voor zes weken in m'n eentje naar Tokyo, ik liet m'n vrouw zolang alleen. Ik was daar 24 uur met judo bezig, ik stond zes uur per dag op de tatami. En daarna trok ik me terug op m'n kamertje van hooguit twee bij twee meter. Daar stond geen bed, ik sliep op de vloer. Ik at drie maaltijden met rijst en vis. En vandaag eet ik nog veel rijst met kip of kalkoen." (LXB)