Groen en sp.a apart naar de kiezer

Johan Danen, lijsttrekker voor Groen, beklemtoont dat de keuze om apart naar de kiezer te gaan niet het gevolg is van een ruzie.
Coenen Johan Danen, lijsttrekker voor Groen, beklemtoont dat de keuze om apart naar de kiezer te gaan niet het gevolg is van een ruzie.
Na een samenwerking van twaalf jaar komen sp.a en Groen bij de verkiezingen in oktober volgend jaar elk op met een aparte lijst en een eigen programma. Nog tot eind volgend jaar zitten ze samen in Pro Bilzen en besturen ze mee de stad. De sp.a doet dat met vijf verkozenen in de gemeenteraad, Groen zetelt er niet.

Volgens Johan Danen, lijsttrekker voor Groen en Vlaams parlementslid, is de scheiding niet het gevolg van ruzie. "Integendeel, we hebben twaalf jaar goed samengewerkt. We blijven niet alleen vrienden maar houden ook de lijnen open om in de toekomst samen te werken rond concrete projecten."

Sterker verhaal

Wat heeft de doorslag gegeven niet langer samen op één lijst te staan? "De burger kan kiezen uit een breder politiek aanbod waardoor beter sturing kan gegeven worden aan een progressief, sociaal en duurzaam project voor Bilzen. Verder hebben we het gevoel dat Groen aanslaat bij het publiek. Dat er nu meer geluisterd wordt naar ons verhaal." Dat bevestigde ook Guy Swennen, de kopman bij sp.a. "Over het elektoraal gewin, hebben we nooit gesproken", bekende hij. "Het ging enkel over één principe: samen of apart naar de kiezer." Groen denkt met een aparte lijst met een sterker verhaal naar de kiezer te gaan. "We kunnen ons sterker profileren als partij die inzet op verkeersveiligheid, niet het minst voor de zwakke weggebruikers en de mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer, op wonen in de dorpskernen, op inspraak en participatie, en op de kinderarmoede." (LXB)