College weigert bouwvergunning voor manège langs Albertkanaal

Het schepencollege heeft besloten om geen bouwvergunning toe te kennen aan de Moorskeshoeve uit Mopertingen. Deze laatste wil op de Kiep, een stuk opgespoten gebied langs het Albertkanaal waar spontaan een bos is ontstaan, een manège bouwen.

"Wat de doorslag gegeven heeft om de vergunning niet af te leveren is de beslissing van het agentschap Natuur en Bos om geen toestemming te verlenen voor het kappen van het bos", liet burgemeester Frieda Brepoels weten. Het paardencentrum zou de ecologische, landschappelijke en natuurwaarde van het gebied beschadigen. Moorskeshoeve had gevraagd ontheven te worden van het verbod op ontbossing. Hieraan was ook een voorstel gekoppeld om het verdwenen bos elders te compenseren.


Agentschap Natuur en Bos wil niet weten van een ontbossing. Arnaud Moors, de bouwheer van de manège, vindt het te vroeg om te reageren op de voor hem negatieve beslissing van het schepencollege. "Officieel heb ik nog niets vernomen over het waarom van het besluit", reageert hij in eerste instantie. "Ik ga dan nog geen standpunt innemen." Ook op de vraag of hij van plan is alsnog beroep hiertegen aan te tekenen bij de bestendige deputatie van Limburg, wilde hij niet antwoorden. "Ik wil eerst nog eens alles goed bestuderen." Bij Buurt voor natuur, het actiecomité dat ijvert om de manège op de Kiep tegen te houden, is blij. "We hebben een veldslag gewonnen, maar niet de oorlog", laat Karen Schabregs van het actiecomité weten. (LXB)