Bodycams als middel tegen
geweld op politiemensen

Het PLOT in Limburg is bezig met een dossier voor samenaankoop van bodycams voor de politiezones uit de provincie. Ook de zone Bilzen, Hoeselt en Riemst overweegt de camera’s te gebruiken.
Photo News Het PLOT in Limburg is bezig met een dossier voor samenaankoop van bodycams voor de politiezones uit de provincie. Ook de zone Bilzen, Hoeselt en Riemst overweegt de camera’s te gebruiken.
De politie uit de zone Bilzen, Hoeselt en Riemst (BiHoRi) overweegt bodycams aan te kopen. Het zijn camera’s die politiemensen op hun uniform dragen om incidenten waarbij ze tussenbeide moeten komen en die uit de hand lopen te filmen. Hoeveel er worden aangeschaft is nog niet aan de orde. Wel gaat de hier vermelde politiezone zich aansluiten bij andere zones uit de provincie Limburg die bereid zijn zulke camera’s aan te kopen en te gebruiken. Het PLOT in Genk, waar ook politie-inspecteurs opgeleid worden, bereidt een dossier voor waarbij het de bedoeling is om de bodycams voor alle geïnteresseerde politiezones samen aan te kopen. “De aanpassing van de wet die de privacy regelt maakt het mogelijk om bodycams in te zetten”, legt Dirk Cles, de korpschef van de politiezone Bilzen, Hoeselt en Riemst.

Gebruik

Het gebruik van bodycams is om meerdere redenen gerechtvaardigd. De camera’s kunnen ingezet worden als een middel tegen het gebruik van geweld tegen politiemensen in functie. “Het gebruik ervan kan het aantal gevallen van geweld tegen onze mensen doen dalen”, licht Dirk Claes toe. In de zone BiHoRi werden drie jaar geleden 15 feiten van geweld tegen politie-inspecteurs geregistreerd. Vorig jaar waren er dat 17. “Bodycams zijn nuttig om uitsluitsel te krijgen over eventuele betwistingen wanneer bij een incident geweld wordt gebruikt. Beelden van het incident kunnen duidelijkheid scheppen, zeker als de beelden door politie-inspecteurs vanuit verschillende standpunten worden genomen.”

Samenaankoop

Bij het PLOT wordt momenteel een dossier voor samenaankoop van bodycams opgesteld. “We zijn nu firma’s aan het contacteren die bodycams leveren”, reageert Sien Vanlangendonck die bij het PLOT de werkgroep rond bodycams begeleidt. De werkroep kadert in een groter geheel, met name de Stuurgroep Innovatie. “Met de stuurgroep zetten we in op technologische en sociale innovaties en de toepassingen op het vlak van de openbare veiligheid”, aldus nog de coördinator werkveldondersteuning bij het PLOT in Limburg.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video