"Wij willen geen mesthoop in onze achtertuin"

BUURT LITSEBEEK PROTESTEERT TEGEN KOMST VAN GROOT PAARDENCENTRUM

Enkele buren van de site verzamelden zich en protesteren tegen de plannen voor de manège.
Mine Dalemans Enkele buren van de site verzamelden zich en protesteren tegen de plannen voor de manège.
De familie Moors van manège Moorskeshoeve in Mopertingen wil op de Kiep, een bos bij het Albertkanaal in Eigenbilzen, een paardencentrum bouwen. Op drie hectare wil Arnaud Moors twee manèges en stallen voor vijftig paarden bouwen, tot ergernis van de buurt. "We willen geen mesthoop in onze achtertuin", zegt Karen Schabregs, woordvoerder van het actiecomité dat bezwaar aantekent tegen het hippisch centrumplan.

"Moeten we straks tegen een hoge muur aankijken?", vraagt ze zich af. "Al jaren kijken we uit op een prachtig stukje natuur. We vrezen dat ons mooi uitzicht weg is. Het bos verdwijnt, de biotoop met herten, vossen, uilen en vleermuizen wordt verwoest." De bewoners van de Litsebeek, Haenenstraat en omgeving vrezen voor de aantasting van de leefbaarheid van hun buurt. "Er is de stank van het mest, 75 ton per jaar", werpt Schabregs op. "Het mest blijft drie weken liggen en wordt dan afgevoerd. Mest bevat stikstof en fosfaten die de bodem en het water vervuilen. Het mest wordt opgeslagen op nog geen 20 meter van de Litsebeek die achter onze tuinen loopt. Ook dreigen problemen met de waterhuishouding. We wonen in een gebied waar mensen bij hevige regenval water in de kelders krijgen. Hier wonen mensen die kampen met een ernstige allergie voor pollen, stof en paardenhaar."

Een 3D-beeld van het paardencentrum met twee manéges, stallen voor vijftig paarden en een groene buffer rond het terrein op de Kiep.
Mine Dalemans Een 3D-beeld van het paardencentrum met twee manéges, stallen voor vijftig paarden en een groene buffer rond het terrein op de Kiep.

"Recreatiezone op plan"

Ook is de buurt bang dat het zal gedaan zijn met de rust in hun omgeving. Wat de omwonenden hoog zit, is het winstbejag van de familie Moors. "Dat vindt ze belangrijker dan het behoud van natuur", aldus nog Schabregs. "Waarom gaat hij niet elders manèges neerzetten?", besluit het actiecomité.


De actievoerders broeden op verdere acties, zeker na een geanimeerd en bij momenten bitsig infomoment dat Arnaud Moors maandagavond in de kantine van de voetbalclub van Eigenbilzen hield om z'n plan toe te lichten. "Uitbreiding Moorskeshoeve is niet mogelijk", stelt hij. "Ook andere alternatieven kunnen niet. De Kiep is wel geschikt. Het staat op het gewestplan ingekleurd als recreatiezone, waar een manège mogelijk is."


Hij zet door voor z'n dochter Carmen. "Ze is gek van paardensport en heeft op wedstrijden veel ervaring opgedaan die ze wil doorgeven. We stellen vast dat steeds meer mensen die een paard of pony willen houden niet over voldoende of geen ruimte beschikken. Wij bieden hen die wel aan", vindt Moors.

Op de infoavond voor buurtbewoners uitten verschillende bewoners hun ongenoegen over de plannen.
Mine Dalemans Op de infoavond voor buurtbewoners uitten verschillende bewoners hun ongenoegen over de plannen.

"Geen hoge muur"

Arnaud Moors stelt dat het hippisch centrum weinig hinder oplevert voor omwonenden. "De lucht wordt gezuiverd met filters. Het mest wordt nog voor de ontbinding afgevoerd. Over de opslagloods wordt een luifel geschoven. We vangen het regenwater op in een reservoir en leggen een bufferbekken aan. De buurtbewoners kijken niet tegen een hoge muur aan, ze zien hooguit de nok van de stallen. Rond héél het terrein voorzien we een groene buffer van vijftien meter breed."


De buurt is boos op de Stichting Limburgs Landschap, eigenaar van de Kiep. "Met de opbrengst van de verkoop willen we elders natuur aankopen", klinkt het bij de stichting. "We begrijpen niet dat ze hier een stuk natuur opofferen. De stichting is toch opgericht voor het behoud ervan", aldus de omwonenden.