"Tijd om weer 'Trots op Bilzen' te zijn"

NA LIBERALEN TREKT OOK SAUWENS MET 'BEWEGING' NAAR DE KIEZER

Inge Moors en Johan Sauwens stellen het logo van de nieuwe beweging voor.
Foto Dalemans Inge Moors en Johan Sauwens stellen het logo van de nieuwe beweging voor.
De kiesstrijd in Bilzen wordt er niet zozeer één tussen partijen, maar wel bewegingen. Na het liberale 'Beter Bilzen' trekt Johan Sauwens' CD&V-Nieuw naar de kiezer met 'Trots op Bilzen'. "We gaan voor een open lijst met mensen die trots zijn op hun stad en mee willen werken aan een positief verhaal", aldus de voormalige burgemeester.

'Trots op Bilzen' is dus geen partij, maar een beweging. De tweede al die in oktober van volgend jaar naar de kiezer trekt, nadat Open Vld eerder al voor de open lijst 'Beter Bilzen' koos. "Het is tijd om opnieuw aan te knopen met de periode waarin de Bilzenaren trots konden zijn op hun stad", zo lezen we in een folder die de ontstaansgeschiedenis van de beweging toelicht. Bilzen dreigt volgens Sauwens, zelf 24 jaar lang burgemeester en tegenwoordig in de oppositie, dan ook stil te vallen.


"Het huidige bestuur realiseert projecten waar we destijds, toen we zelf nog in de meerderheid zaten, een aanzet toe gegeven hebben - of zelfs de basis voor gelegd hebben", werpt Sauwens op. "Maar het beleid is ook harder voor de burger, terwijl de deelgemeenten in de kou blijven staan. Veel dorpen liggen er verloederd bij, het groenonderhoud laat te wensen over. Projecten die in de steigers staan, worden afgeblazen. Evenementen zoals Bilzen by Night en Terras Bilzen zijn verdwenen. Er is gewoon te weinig strategisch inzicht."


Trots op Bilzen stelt zich dan ook voor als een beweging die de stad vooruit wil helpen met een nieuwe dynamiek en engagement. "De mensen die mee in ons project stappen, moeten geen partijkaart van CD&V hebben", zegt Inge Moors, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening in Limburg. "We willen mensen die zich inzetten voor het algemeen belang van de stad en de inwoners. Mensen die hun nek willen uitsteken. We treden nu naar buiten met een honderd procent lokale lijst, iets wat bij de tijdsgeest hoort. In tijden waar globalisering van de wereld een groot dorp gemaakt heeft, hebben mensen nood aan het dorp, de wijk en de buurt. Er komt ook extra focus op de verenigingen, die we meer willen ondersteunen."

Jongeren

"Heel wat jongeren hebben zich spontaan aangeboden om mee te werken aan ons project", pikt gemeenteraadslid Guy Sillen in. "Het zijn mensen van goede wil, die samen met ons willen bouwen aan een nieuwe toekomst voor Bilzen. En wij willen hen de kans geven om dat ook te doen." Maar is dat dan ook met Johan Sauwens op de burgemeestersstoel? "Hij is onze coach en kapitein van de groep", aldus Sillen. Al laat Sauwens zelf niet in zijn kaarten kijken. "Lijsttrekker worden of de sjerp ambiëren? Dat bepaal ik niet", zegt de oud-burgemeester. "De hele groep zal beslissen over mijn rol in Trots op Bilzen. Ik wil wel de mentor zijn van de nieuwe beweging, die staat of valt met de betrokkenheid van de hele groep."


Meer informatie op de website www.trotsopbilzen.be.