‘Gids na overlijden’ helpt familie
door doolhof van regelgeving

“Een hulpmiddel en leidraad voor veel gestelde vragen”

Roger Lathouwers geeft met zijn ‘Gids na overlijden, handleiding voor nabestaanden’ antwoorden op veel gestelde vragen als een dierbaar familielied komt te sterven.
Mine Dalemans Roger Lathouwers geeft met zijn ‘Gids na overlijden, handleiding voor nabestaanden’ antwoorden op veel gestelde vragen als een dierbaar familielied komt te sterven.
De dood van een geliefd persoon is één van de meest ingrijpende en verdrietige gebeurtenissen in een mensenleven. Met het overlijden moet de familie heel wat administratieve en financiële formaliteiten vervullen.“Een noodzakelijk kwaad, maar de familie denkt daar de eerste dagen niet aan? Ze heeft andere zorgen”, vertelt Roger Lathouwers (69). Hij schreef ‘Gids na overlijden, handleiding voor nabestaanden’, dat nabestaanden door het doolhof van regelgeving helpt.

Roger Lathouwers was 26 jaar lang begrafenisondernemer. Daarnaast gaf hij ook les aan toekomstige begrafenisondernemers. Hij was voorzitter van de beroepsvereniging Aannemers Begrafenissen Limburg en uitgever van het vakblad van de Koninklijke Federatie van Begrafenisondernemers van België. Als ervaringsdeskundige in de uitvaartwereld en vooral op vraag van families die geconfronteerd werden met een overlijden, schreef hij de ‘Gids na overlijden’. De derde en bijgewerkte editie is van de drukpers gerold. Van de gids zijn tot nog toe al bijna 33.000 exemplaren verkocht. “Als ik na een overlijden bij de familie kwam, kreeg ik veel gerichte vragen. Zoals ‘Ik kan geen geld meer afhalen van m’n rekening(en). Wat moet ik doen om toch aan geld te geraken?’ Of ‘hier staat nog een auto. Wat moet ik doen met de nummerplaat? En kan ik de auto verkopen?’ Nu stellen de mensen zich ook veel vragen over de nieuwe regelgeving over het erfrecht en het betalen van erfenisbelasting”, vertelt Roger.

Handleiding

Complexe materies waar de gids handig kan zijn om door de bomen nog het bos te zien. “Toen ik nog in het vak zat, heb ik een mini-gids voor nabestaanden samengesteld, maar de vraag naar een to-do-list voor de familie van de overledenen nam gestaag toe. De gids geeft een antwoord op de meest gestelde vragen na een sterfte”, aldus Lathouwers. “Ik ben maandenlang gaan zoeken naar antwoorden op de vragen. Het resultaat is een praktische handleiding. Het is een naslagwerk dat ik in een eenvoudige en begrijpelijke taal heb geschreven. Het boek helpt voor de rouwende familie een aantal zorgen voor morgen op te lossen.” Zo bevat de gids een checklist waar de mensen voor en vlak na de uitvaart, maar ook binnen bepaalde tijd het best aan denken.”

Verplichtingen

De Gids na overlijden met als ondertitel Handleiding voor nabestaanden is een turf van 250 pagina’s vol praktische en nuttige informatie waarmee de naaste familie van de overledene zich in orde stelt met de verplichtingen die het gevolg zijn van de dood van een dierbare. “Veel mensen weten geen raad met wat allemaal op hen afkomst en waaraan ze moeten voldoen”, licht Roger toe. De gids is een uitgave van de Inni Group. Particulieren betalen 15 euro, begrafenisondernemers 9 euro, als ze minimaal 100 stuks afnemen. Mail naar info@innipublishers.com.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.