Leerlingen plukken appelen en peren

Kinderen bij een krat kraakverse appels.
Foto Vertommen Kinderen bij een krat kraakverse appels.
De provincie Vlaams-Brabant organiseert in oktober workshops over appelen en peren voor leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.

Gisteren volgden leerlingen van het 1ste jaar SO van Don Bosco Groenveld uit Heverlee en van het 3de leerjaar van GBS De Fonkel uit Tervuren deze workshop in het fruitbedrijf Jan Vandervelpen in Bierbeek. Samen met de gedeputeerden Monique Swinnen en Marc Florquin konden ze appelen en peren plukken, proeven en persen.


"Het oogstseizoen voor appelen en peren is volop bezig en dat laten we ook weten aan de jongeren uit onze regio", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. "Want een extra stuk fruit kan de eetgewoonten van onze kinderen zeker ten goede komen. En wat smaakt er beter dan een streekproduct, zoals een appel of een peer, die je zelf hebt geplukt?", vraagt Swinnen zich af.


"Leerlingen kunnen er echt aan de slag", zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en gezondheid. "Ze leren er onder meer hoe ze appelen en peren best plukken, ze proeven appelen, leren het suikergehalte meten en persen hun eigen sap. Ondertussen steken ze ook heel wat op over fruitteelt, gezondheid en techniek". (ADPW)