Zo ziet nieuw woonzorgcentrum eruit

ONTMOETINGSCENTRUM, FLATS EN ASSISTENTIEWONINGEN OP SITE PAROCHIEHUIS

Beeld van het binnengebied met een publiek plein en doorsteek voor zwakke weggebruikers.
Kristof Pieters Beeld van het binnengebied met een publiek plein en doorsteek voor zwakke weggebruikers.
Er is een ontwerp klaar voor het bouwproject van het OCMW en de huisvestingsmaatschappij op de site van het parochiehuis in Melsele. Er komen 24 sociale flats en 34 assistentiewoningen voor bejaarden. Blikvanger is het plein met veel groen in het binnengebied. Daar komt een publieke doorsteek naar het nieuwe ontmoetingscentrum. De assistentiewoningen voor senioren krijgen een bovengrondse verbinding over straat met woonzorgcentrum Briels.

Het architectenbureau A33 uit Leuven kwam als laureaat uit de wedstrijd voor het bouwproject 'Sabot' in Melsele omdat ze het meest creatief omgaan met de beschikbare ruimte.


Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de huisvestingsmaatschappij en het OCMW die respectievelijk eigenaar zijn van het parochiehuis en de seniorenflats in de Hazaarddam. Alle gebouwen verdwijnen onder de sloophamer. Er komen in de plaats 24 sociale flats langsheen de Grote Baan en 34 assistentiewoningen voor het OCMW langsheen de Hazaarddam. Daar komt op het gelijkvloers ook een ontmoetingscentrum voor een 150-tal personen. Dit is een compensatie voor het verenigingsleven dat het Parochiehuis dan verliest als accommodatie.


Zowel het OCMW als de huisvestingsmaatschappij zijn bijzonder tevreden over het ontwerp. "We hebben er voor gekozen om geen grote mastodont te bouwen langsheen de gewestweg", zegt architect Gert Van Conkelberge. "In de plaats komen er twee aparte gebouwen met tussenin een doorsteek richting Hazaarddam. Dit is een win-winsituatie.


Twee aparte gebouwen ogen niet alleen mooier maar tegelijk wordt de site meer publiek toegankelijk. Het binnengebied is een ruim plein met veel groen, een wadi voor de opvang van regenwater met een wandelpad omheen en een groot terras dat aansluit bij het ontmoetingscentrum. De doorsteek gaat helemaal door tot aan het woonzorgcentrum en sluit aan op de zijingang van Briels."

Dirk Van Esbroeck (OCMW) en Ann Cools (huisvestingsmaatschappij) in de Hazaarddam met links de huidige seniorenflats die gesloopt worden en rechts het woonzorgcentrum Briels.
Kristof Pieters Dirk Van Esbroeck (OCMW) en Ann Cools (huisvestingsmaatschappij) in de Hazaarddam met links de huidige seniorenflats die gesloopt worden en rechts het woonzorgcentrum Briels.

Woonzorgcentrum

Het parkeren zal grotendeels ondergronds gebeuren met een inrit langs de Grote Baan en een uitrit via de Hazaarddam. "Er zijn 23 plaatsen, maar aangezien de toekomstige bewoners vooral senioren zijn, is dat ruim voldoende", denkt OCMW-voorzitter Dirk Van Esbroeck. "De bewoners van de assistentiewoningen zullen trouwens ook beroep kunnen doen op diensten van het woonzorgcentrum zoals de nachtverpleging. Hiervoor is een bovengrondse passerelle over de Hazaarddam voorzien."

CM-gebouw

Tijdens de bouwwerken zullen verenigingen terecht kunnen in het vroegere CM-gebouw. Dat zal pas in een volgende fase gesloopt worden, éénmaal het nieuwe ontmoetingscentrum klaar is. In de plaats komt een nieuw polyvalent lokaal op het gelijkvloers met assistentiewoningen op de bovenverdieping.


De kostprijs van het project wordt geraamd op 10 miljoen euro. De werken zullen starten in 2019.