Yellow Blue nergens meer welkom

VIER VOETBALWEDSTRIJDEN UITGESTELD DOOR VEILIGHEIDSRISICO

Voorzitter André Bolsens aan de zijlijn op een terrein van Yellow Blue.
Foto Pieters Voorzitter André Bolsens aan de zijlijn op een terrein van Yellow Blue.
Voetbalclub Yellow Blue SK Beveren is na de relletjes van afgelopen weekend niet meer welkom bij zijn tegenstanders. Vier voetbalwedstrijden - in Beervelde, Zaffelare, Eksaarde en Wachtebeke - zijn uitgesteld. Yellow Blue vindt de reactie overdreven.

De burgemeesters van Lochristi, Lokeren en Wachtebeke zaten deze week rond de tafel met de politie van Puyenbroeck, derdeprovincialers SK Wachtebeke, VK Dynamo Klein Gent Beervelde en SV Zaffelare en de Voetbal Federatie Vlaanderen (VFV).


"De Lokerse burgemeester hebben we gecontacteerd omdat de voorgeschiedenis van de incidenten met Yellow Blue teruggaat tot de rivaliteit tussen aanhangers van het voormalige SK Beveren en Sporting Lokeren", zegt Rudy Van Cronenburg, burgemeester van Wachtebeke. "De harde kern van Yellow Blue Beveren viseerde tot nog toe vooral ploegen uit Lokeren - Daknam en Eksaarde - maar sinds twee jaar dus ook voetbalploegen uit de ruimere omgeving zoals Wachtebeke. Dat gebeurde ook afgelopen weekend."

Relschoppers

"Het incident is jammer genoeg geen alleenstaand geval", gaat hij verder. "Ook bij andere wedstrijden van Yellow Blue waren er al problemen met een kleine groep relschoppers. Bovendien zijn er aanwijzingen dat er problemen te verwachten zijn bij de wedstrijden die Yellow Blue nog moet spelen in Beervelde, Zaffelare, Eksaarde en Wachtebeke."


De drie betrokken burgemeesters beslisten de vier wedstrijden uit te stellen. Het gaat om de match tegen VK Dynamo Klein Gent Beervelde op 1 november, de wedstrijd van SV Zaffelare op 29 november, de match tegen Eksaarde op 10 januari en de terugwedstrijd tegen SK Wachtebeke op 14 februari. "Voetbal moet een feest zijn waarbij iedereen welkom is", vindt Van Cronenburg. "Of het uitstel ook zal leiden tot een verbod, hangt af van het resultaat van besprekingen met alle betrokken partijen de komende weken."


Lochristi, Wachtebeke en Lokeren vragen dat de voetbalbond VFV, de gemeente Beveren en Yellow Blue structurele maatregelen nemen om de reeks geweldincidenten te stoppen. Ten slotte zullen ook de gouverneur en Binnenlandse Zaken op de hoogte gebracht worden van de feiten.


Yellow Blue zelf vindt de reactie overdreven. "Er is een incident geweest, maar het ging zeker niet om vechtpartijen en er zijn al evenmin gewonden gevallen", reageert voorzitter André Bolsens. "Het gaat bovendien niet om de harde kern van het vroegere SK Beveren. Ons bestuur heeft trouwens beschermend opgetreden en de gemoederen zo veel mogelijk proberen te bedaren."


Yellow Blue overweegt ook zelf een klacht in te dienen tegen de relschoppers. "Want wij willen dit soort gedrag ook niet", benadrukt Bolsens. "We wachten verder het verslag af van de scheidsrechter en de voetbalbond. Officieel zijn we nog niet op de hoogte gebracht van uitgestelde matchen en voorlopig gaan we daar dan ook nog niet op reageren."