Scholieren openen concept store in Warande

SINT-MAARTEN BOVENSCHOOL VESTIGT ZICH DEFINITIEF IN WINKELCENTRUM

Italiaanse wijnen en specialiteiten kan men vinden bij Wine & Dine.
Kristof Pieters Italiaanse wijnen en specialiteiten kan men vinden bij Wine & Dine.
De Sint-Maarten Bovenschool heeft voor het tweede jaar op rij de deuren geopend van een winkel in Warande Shopping. Het proefproject werd positief geëvalueerd en de school krijgt nu een huursubsidie van de overheid. In het winkelpand is een klaslokaal en een concept store met vier winkels ingericht. "De ervaring die leerlingen hier opdoen, is bijzonder waardevol", zegt leerkracht Isabelle Smet.

Even de schoolbanken verlaten om een klant te bedienen? In de concept store van de Sint-Maarten Bovenschool is het dagelijkse kost. De leerlingen van het zesde jaar Kantoor & Retail hebben in een winkelpand van Warande Shopping zowel een klaslokaal ingericht als vier leerwinkels. Vorig jaar ging het om een proefproject, maar dit jaar kent Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een huursubsidie toe voor het winkelpand. De subsidie bedraagt 60 procent van de huurprijs, omdat het pand niet alleen gebruikt wordt als leerwinkel, maar ook als leslokaal voor de zesdejaars.

Petite Chic biedt trendy fashion aan.
Kristof Pieters Petite Chic biedt trendy fashion aan.

Twee klassen

"Dit jaar zijn er twee klassen van in totaal 25 leerlingen, terwijl we vorig jaar slechts één klas hadden van zestien studenten", zegt leerkracht Isabelle Smet.


"Dankzij het groot aantal leerlingen, hebben we ook de openingsuren van de winkel kunnen verruimen. De ene klas houdt de winkel open op maandag en dinsdag en de andere groep neemt over op donderdag en vrijdag."


Op de schouders van de leerlingen ligt een grote verantwoordelijkheid. Ze zullen er immers voor moeten zorgen dat er geen verliezen worden gedraaid. "De lat ligt hoog, want we zitten natuurlijk in een echte winkelstraat", zegt Isabelle Smet. "De risico's worden wel beperkt door samen te werken met lokale handelaars. Dit jaar is dat onder meer Elektro De Munck en wijnhandel 't Kasteelke. Op die manier vermijden we ook dat onze leerwinkels concurrentie vormen voor bestaande handelszaken. Het is en blijft wel een volwaardige winkel en die moet op het einde van het schooljaar liefst met winst afsluiten."

Goede zaken

De Concept Store van Sint-Maarten deed vorig schooljaar goede zaken. "Maar de combinatie van les geven of volgen en het runnen van de winkel is wel niet altijd makkelijk", geeft Isabelle toe.


"De aandacht is immers snel weg als er een klant binnenkomt. We kunnen de klas ook niet afschermen, want we moeten het overzicht op de winkel bewaren. Anderzijds is de ervaring die de leerlingen hier verzamelen, goud waard. Zo hebben we van vorig jaar geleerd dat we meer moeten investeren in reclame en meer aanwezig moeten zijn op sociale media. De studenten leren dus ook van elkaar en hebben intussen al websites en webshops opgestart. Ze leren vooral dat het meer is dan 'winkeltje spelen'. Een zaak runnen kost heel veel energie en tijd."


De Munck jr., Petite Chic, Sakura en Wine & Dine zijn open op maandag van 13 tot 16 uur, dinsdag van 10 tot 16.30 uur en donderdag en vrijdag van 10 tot 16.30 uur.