Scholenproject VUUR wint veiligheidsprijs

De hulpverleningszone Waasland heeft met het scholenproject VUUR de veiligheidsprijs van de provincie Oost-Vlaanderen gewonnen. De jury heeft unaniem geoordeeld dat het een sterk en toegankelijk project is dat zijn effect niet mist.


Het scholenproject van de hulpverleningszone Waasland is allesomvattend en richt zich op leerlingen van het vierde leerjaar. Daar waar de brandweer vroeger enkel het kazernebezoek begeleidde, worden nu ook de voorbereidende lessen kant en klaar aangeleverd voor de deelnemende scholen. De leerlingen leren op een interactieve manier over vuur, brand, brand- en brandwondenpreventie, de dienst 112 en de organisatie van de brandweerkorpsen.


Afgelopen schooljaar hebben maar liefst 1.450 leerlingen deelgenomen aan het project, dat zijn er 450 meer dan het jaar voordien. Niet alleen de leerlingen zijn dolenthousiast, maar ook van de leerkrachten en ouders komen positieve reacties.


Ondertussen kent het project ook enige bekendheid in het Vlaamse landschap. De eerste stappen werden genomen om het project uit te rollen in de hulpverleningszones Vlaams-Brabant-Oost en Vlaams-Brabant-West.


De veiligheidsprijs, het beeldje Janus (ooit zou kokend water gespoten hebben uit een beeld in de tempel van deze Romeinse god, red.), krijgt een ereplaatsje bij de brandweer van de zone Waasland. Het prijzengeld, de 2.500 euro, zal de brandweer dan weer opnieuw investeren in een project rond veiligheid. (PKM)