Prosperpolder één grote filmset

CARNAVALISTEN FIGUREREN IN NIEUWE FICTIEREEKS TOM VAN DYCK

In Prosperpolder werd gisteren de zotskap opgezet. Niet om carnaval te vieren, maar om te figureren in een nieuwe, prestigieuze televisiereeks voor tv-zender één. Een 300-tal carnavalisten trok voor het oog van de camera in stoet door het dorp.

'Den Elfde van den Elfde' wordt de opvolger van het bejubelde 'Met Man en Macht' op zondagavond. De achtdelige fictiereeks wordt opnieuw geregisseerd door Tom Van Dyck. Hij schreef de reeks samen met zijn vrouw Alice Reijs, met wie hij het productiehuis Toespijs oprichtte.


De reeks wordt grotendeels opgenomen in Prosperpolder en Kieldrecht. Het productieteam is er al een paar weken actief. "Tom heeft de locatie zelf gekozen", vertelt productieleider Kris Verschooten. "Hij en Alice zijn fervente fietsers en het was op een van hun uitstapjes dat ze in Prosperpolder beland zijn. Tom vond het een fantastische locatie om te filmen en toen hij de reeks schreef, was het met dit gehucht in het achterhoofd. Het dorp is gebouwd rond de kerktoren en langs alle kanten zijn er uitgestrekte velden. Dat maakte Prosperpolder geknipt als locatie voor het dorp Kerke, waar de reeks zich afspeelt."

Anja Van Guyse en de Orde der Beursvrienden brachten de drie Kouterse reuzen mee.
Kristof Pieters Anja Van Guyse en de Orde der Beursvrienden brachten de drie Kouterse reuzen mee.

Tragikomisch

'Den Elfde van den Elfde' wordt een muzikale, tragikomische reeks, die zich afspeelt in de aanloop naar het jaarlijkse carnaval in het gehucht Kerke. Prins Dirk en zijn vrouw verongelukten bij de vorige carnavalstocht, na overmatig drankgebruik. Het carnaval lijkt afgelast te worden, tot iemand zich financieel verantwoordelijk stelt, zodat het carnaval tóch kan doorgaan. Voorwaarde is dat de nieuwe prins uit de familie van de man komt. Binnen de familie Geunings barst de strijd los, littekens uit het verleden worden opengereten en een gruwelijke waarheid komt boven.


Onder meer Jan Decleir, Frieda Pittoors, Peter Van den Begin, Alice Reijs, Bruno Vanden Broe-cke, Eva Van Der Gucht, Jonas Vermeulen, Joke Emmers, Mark Verstraete, Lucas Smolders en Peter De Graef spelen mee. Jan Decleir speelt de pater familias in de reeks. Hij is de varkensboer die carnaval sponsort, waardoor het gehucht tijdens de festiviteiten de naam 'Knorrendonk' krijgt.


Voor de opnames werden tachtig draaidagen uitgetrokken, waarvan een derde achter de rug is. Gisteren werd de stoet gefilmd, met maar liefst 300 figuranten. "Het is niet de belangrijkste scène in de reeks, maar ongetwijfeld wel de moeilijkste om te draaien", zegt Verschooten nog.


De meeste figuranten komen van carnavalsverenigingen uit de regio. "We zijn hier met het hele gezin", zegt Anja Van Guyse van de Orde van de Beursvrienden uit Kieldrecht. "Mijn dochter en ik vergezellen de Kouterse reuzen en mijn man en zoon spelen mee in de fanfare. We zijn door de productie zelf aangesproken op de jaarmarkt in het dorp. Het is lang wachten tussen het filmen, maar wel een plezante ervaring."

Regisseur Tom Van Dyck (rechts) geeft instructies voor de opname van de grote stoet.
Kristof Pieters Regisseur Tom Van Dyck (rechts) geeft instructies voor de opname van de grote stoet.

Draaidag

Ook Nabukodonosor uit Rupelmonde was gisteren met een grote delegatie van de partij. "We hebben al een draaidag achter de rug met kostuums van enkele jaren geleden", vertelt Kurt Smet. "Nu hebben we onze outfit van vorig jaar aan en zijn we verkleed als slagers. Als één van de grootste carnavalsgroepen van de regio kwam de productie ook aan ons vragen om mee te helpen en dat doen we met veel plezier."


De bewoners van Prosperpolder hebben het productieteam intussen al in de armen gesloten. "Ons schutterslokaal doet dienst als uitvalsbasis en kreeg gratis en voor niks een nieuwe inkomhal", lacht Guy Pieters. "Het dorp is vandaag ook heel mooi versierd. Ze mogen bij onze jaarmarkt nog eens terugkomen om het opnieuw te doen!"


Om het resultaat te zien, is het nog even wachten. De reeks komt wellicht ten vroegste in het seizoen 2015-2016 op één.

Nabukodonosor uit Rupelmonde mocht uiteraard ook niet ontbreken.
Kristof Pieters Nabukodonosor uit Rupelmonde mocht uiteraard ook niet ontbreken.
De productie liet alle huizen feestelijk versieren.
Kristof Pieters De productie liet alle huizen feestelijk versieren.