Nu ook overbevolking in 'modelgevangenis'

VEERTIG EXTRA BEDDEN VAKBONDEN FALIEKANT TEGEN

In een aantal cellen kwam recent een extra bed. Voorlopig blijven die leeg, omdat er nog te weinig personeel is en geen akkoord met de vakbond.
Kristof Pieters In een aantal cellen kwam recent een extra bed. Voorlopig blijven die leeg, omdat er nog te weinig personeel is en geen akkoord met de vakbond.
In de gevangenis Poort van Beveren zijn recent veertig extra bedden bijgeplaatst om de capaciteit te verhogen van 312 naar 352. In verschillende cellen stijgt zo het aantal gedetineerden van twee naar drie. Dat vereist extra personeel en bovendien liggen de vakbonden dwars. "Beveren was een 'modelgevangenis'. Nu wil men ook hier alles verzieken door overbevolking toe te laten", zegt secretaris Gino Hoppe van het ACOD.

Bij de gedetineerden in de gevangenis van Beveren is ongerustheid ontstaan omdat er recentelijk bedden werden bijgeplaatst. Het gaat vooral om cellen voor twee personen, waar een gewoon bed werd vervangen door een stapelbed. Er is natuurlijk een groot verschil om met één of twee personen de cel te moeten delen.


Beveren opende pas vier jaar geleden de deuren en stond model voor de gevangenis van de toekomst. Alle cellen hebben eigen sanitair en gedetineerden kunnen zelfs vanuit hun cel solliciteren, bellen of een film bestellen via 'Prison Cloud', een digitaal platform dat uniek is in de wereld. Door de capaciteit te verhogen met 40 plaatsen, moet men echter afstappen van een computer voor elke gedetineerd. Er zal slechts één toestel per cel meer zijn.


Volgens Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen, is er nog geen timing bekend. "We zijn nog volop bezig met de voorbereiding. Er moet natuurlijk eerst extra personeel worden aangeworven."


De gevangenis van Beveren werd gebouwd voor 312 gedetineerden. Zullen de extra plaatsen geen afbreuk doen aan deze 'modelgevangenis'?

Plaatsen nodig

"Het gaat om een tijdelijke situatie", benadrukt Sempot. "Het is altijd een moeilijke zoektocht naar extra plaatsen en de populatie in de gevangenissen evolueert continu. Het geen blaam voor de gevangenis van Beveren als er meer gedetineerden zouden verblijven dan oorspronkelijk bedoeld. Van bij de start was er de mogelijkheid voor een beperkte graad van overbevolking. Dat moet niet ten koste gaan van comfort van gevangenen. Er zijn altijd gedetineerden die verkiezen om met anderen in een cel te verblijven omdat ze niet tegen de eenzaamheid kunnen. Ik veronderstel dat ook in Beveren eerst een oproep gedaan zal worden naar gevangenen die vrijwillig hun cel willen delen."

Wrevel

Als het van de vakbonden afhangt, zal het echter zover niet komen. De bedden zijn dan wel al geplaatst, een akkoord is er nog lang niet. "De gevangenis van Beveren is gebouwd voor 312 gedetineerden en niet voor 352", vindt Gino Hoppe, secretaris bij het ACOD. "Bij de opening klonk nog de belofte dat de capaciteit hier nooit zou overschreden worden. Tot zover dus het voornemen om een 'modelgevangenis' te maken. We zien dat overbevolking in andere gevangenissen voor heel wat wrevel zorgt. In Beveren zitten bovendien heel wat gedetineerden die niks om handen hebben omdat er veel te weinig werk is. De werkplaatsen staan leeg omdat men geen bedrijven vindt om mee samen te werken. Tot slot is er gewoon onvoldoende personeel", benadrukt Hoppe.