Ga naar de mobiele website
^ Top

Meisje (14) krijgt klappen op bus

VADER RIJDT VOERTUIG KLEM OM DOCHTER TE REDDEN

Xena Moenssens met vader Robert aan de bushalte Pultina, waar hij de bus klemreed om zijn dochter te redden.
Foto Kristof Pieters Xena Moenssens met vader Robert aan de bushalte Pultina, waar hij de bus klemreed om zijn dochter te redden.
Een 14-jarig meisje heeft op een bus van De Lijn een harde klap gekregen tegen het hoofd van iemand uit een grote groep allochtone jongeren. Ze belde haar vader, die prompt in de auto stapte en de bus klemreed. De daders konden echter ontsnappen, omdat de chauffeur de deuren opende uit angst voor moeilijkheden.

De feiten deden zich voor ter hoogte van de Grote Markt in het Oost-Vlaamse Beveren. Xena Moenssens (14) was thuis in Moerbeke opgestapt en was op weg naar het huis van haar vader in Melsele. "Er zat bijna niemand op de bus, maar ter hoogte van zwembad De Meerminnen in de Pastoor Steenssensstraat stapte er een grote groep allochtone jongeren op. Het waren een stuk of veertig jongeren tussen de 12 en 15 jaar die blijkbaar een uitstap hadden gemaakt naar het zwembad en weer richting Antwerpen reden. Ik was gewoon naar buiten aan het kijken toen ik plots een harde klap tegen mijn hoofd kreeg. Ik heb me omgedraaid en vroeg waarom ze me hadden geslagen. Er kwam echter geen antwoord. Ik ben dan ergens anders gaan zitten vooraan in de bus. Ik had echt schrik en durfde niet meer uit te stappen. Ik was bang dat ze me zouden achtervolgen. Daarom heb ik mijn vader vanop de bus gebeld en hem verteld wat er gebeurd was."

Bang voor moeilijkheden

Robert Moenssens werkt als dokwerker en lag na een nachtshift net in zijn bed. "Ik ben na het telefoontje van mijn dochter uit bed gesprongen en ben meteen naar de bushalte aan Pultina in Melsele gereden om de bus tegen te houden. Ik zei tegen de chauffeur dat hij de politie moest alarmeren, omdat iemand mijn dochter had geslagen. De man opende echter de achterste deuren van zijn bus en zei dat ik ze zelf maar moest tegenhouden. Hij was namelijk bang dat er anders moeilijkheden zouden ontstaan. Ik heb de groep jongeren aangesproken en gevraagd wie de dader was, maar ze zijn naar alle kanten weggelopen. De politie is korte tijd later gearriveerd en heeft nog een zoekactie gehouden, maar zonder resultaat. Er is nu een proces-verbaal opgesteld tegen onbekenden. De politie heeft wel beloofd de camerabeelden van de bus op te vragen."

Robert plaatste een oproep tot getuigen op Facebook en kreeg al heel wat verontwaardigde reacties. "Het is blijkbaar geen alleenstaand geval", stelt hij vast. "Net als in recreatiedomein De Ster veroorzaken grote groepen jongeren uit het Antwerpse ook in zwembad De Meerminnen overlast. Ik hoop dat er iets ondernomen wordt om dit te stoppen. Mijn dochter durft de bus amper nog te nemen en is helemaal getraumatiseerd. Ze komt er nu vanaf met een flinke buil en hoofdpijn, maar de volgende keer kan het anders aflopen."

Onderzoek bij De Lijn

Bij De Lijn zullen ze het incident in ieder geval verder onderzoeken. Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) is verrast. "In het verleden waren er inderdaad problemen met groepen jongeren die overlast veroorzaakten, maar ik dacht dat dit van de baan was. Niet dus. De paasvakantie is sowieso een risicoperiode. In de zomervakantie trekken die jongeren meestal naar recreatiedomeinen en openluchtzwembaden, maar in korte vakanties krijgen we hier in Beveren een toestroom."Meld een bug