Lijnbussen rijden zich vast op omleidingsroute

Een bus van De Lijn reed zich zaterdag vast op de omleidingsroute in de Pauwstraat.
Kristof Pieters Een bus van De Lijn reed zich zaterdag vast op de omleidingsroute in de Pauwstraat.
Werken aan de spoorwegovergang op de N70 in Melsele hebben het voorbije weekend heel wat problemen veroorzaakt. Lijnbussen reden zich vast op de omleidingsweg. Heel wat inwoners maken zich dan ook zorgen voor de heraanleg van de N70 die volgend jaar start.

De werken aan de spoorlijn waren op voorhand aangekondigd door Infrabel en beperkten zich enkel tot het weekend. Toch leidde dit zaterdag al tot grote chaos. Een gelede bus van De Lijn reed zich vast aan een spoorwegovergang in de Pauwstraat. De bus kon de bocht niet nemen, waardoor het verkeer muurvast zat. De chauffeur was echter zelf in de fout gegaan door niet de aangeduide omleiding te volgen via de Fortstraat en de Vendoornstraat in te rijden. 

Het was echter niet het enige incident. Op het kruispunt van de Parmastraat en de Fortstraat versperden twee lijnbussen elkaar de weg met daartussen een ambulance. Ook automobilisten zorgden echter voor gevaarlijke situaties door het eenrichtingsverkeer op de omleidingsroute te negeren. Sommige bestuurders reden zelfs over het pas aangelegde fietspad naast de spoorlijn. Op sociale media hebben buurtbewoners hun ongenoegen geuit over de gang van zaken. Velen vragen zich bang af wat dit volgend jaar zal geven als de heraanleg van de N70 start.

Op het kruispunt van de Parmastraat en de Forstraat blokkeerden twee bussen elkaar eveneens de weg.
Kristof Pieters Op het kruispunt van de Parmastraat en de Forstraat blokkeerden twee bussen elkaar eveneens de weg.

Volgens burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) waren de werken op voorhand gecommuniceerd en waren ook de omleidingen in orde. “De Lijn was op de hoogte, want er kon een halte tijdelijk niet bediend worden. Blijkbaar schort er wel wat aan hun interne communicatie. Ook de chauffeurs moeten op de hoogte gebracht worden.” 

Door vertragingen bij de aanleg van het spoorwegfietspad zijn de overwegen in de Appelstraat en de Gentstraat nog steeds afgesloten.
Kristof Pieters Door vertragingen bij de aanleg van het spoorwegfietspad zijn de overwegen in de Appelstraat en de Gentstraat nog steeds afgesloten.

Volgens Van de Vijver is paniek over de heraanleg van de N70 niet nodig. “Op de eerste dag van een omleiding is er altijd wat chaos omdat veel chauffeurs proberen hun eigen route uit te stippelen. Het is een terugkerend fenomeen dat zichzelf oplost na enkele dagen. Dat de heraanleg van de N70 veel hinder zal veroorzaken, ga ik niet betwisten, maar iIn dit geval hadden we de bijkomende pech dat de werken aan het spoorwegfietspad vertraging hebben opgelopen. Daardoor zijn ook de overwegen in de Appelstraat en de Gentstraat nog altijd afgesloten.”

De oorzaak van alle problemen was één weekend van werken aan de spoorwegovergang op de N70.
Kristof Pieters De oorzaak van alle problemen was één weekend van werken aan de spoorwegovergang op de N70.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jef vermant

  Slechte signalisatie! Omleiding trok op niets. In elkaar gestoken door mensen met het verstand van een goudvis. omleiding = brol van den Aldi !

 • Dave Van Cauwenberghe

  @Katrien Caers; Is uw denkvermogen toevallig ook blijven hangen aan een overweg? Bussen zijn nodig.

 • Filiep Lapeire

  Nog niets geleerd blijkbaar, hier in Pittem is er eerder al een bus bij de omleiding vast geraakt op de overweg en gegrepen door de aankomende trein met als gevolg de dood van de buschauffeur.

 • Edmond Vermoet

  Opnieuw op rijles gaan.

 • Katrien Caers

  Bussen horen nu eenmaal niet meer thuis in onze huidige infrastructuur. Ook deze oude reuzen dienen zich aan te passen naar onze huidige normen. Kleiner en fijner. En tijdens de piek gewoon een bus of twee extra inzetten. Goed voor onze veiligheid, onze gezondheid en onze economie.