Leerlingen helpen bij bouw schrijnwerkerij

SCHOLIEREN PRAKTIJKERVARING RIJKER, GEMEENTE SPAART 200.000 EURO UIT

Leerlingen houtbewerking steken handen uit de mouwen om al het schrijnwerk te plaatsen.
Kristof Pieters Leerlingen houtbewerking steken handen uit de mouwen om al het schrijnwerk te plaatsen.
Maar liefst 200.000 euro, zoveel besparen de gemeente Beveren en het GTI bij de bouw van een nieuwe schrijnwerkerij. De leerlingen houtbewerking plaatsen immers zelf de ramen en deuren, die van metaalbewerking nemen de trappen voor hun rekening. Ook zetten de scholieren hierdoor de leerstof meteen om in de praktijk.

Het Gemeentelijk Technisch Instituut (GTI) breidt de houtafdeling momenteel uit met een nieuwe industriële schrijnwerkerij. De ruwbouw is klaar en intussen hebben de leerlingen het van de aannemer overgenomen voor de verdere afwerking. Om de kosten te drukken en ervaring op te doen nemen ze vooral het schrijnwerk voor eigen rekening. "In een maand tijd willen we deze klus klaren", zegt directeur Pascal De Rop. "De leerlingen houtbewerking plaatsen nu de ramen, leerlingen metaalbewerking zullen trappen lassen."


Op deze manier kunnen de leerlingen hun opgedane kennis meteen omzetten in de praktijk. "In de les moeten we natuurlijk ook hout bewerken en ramen maken, maar nu is het op ware grootte en moet het werk achteraf niet afgebroken worden. We bouwen dus mee aan onze eigen school."

Leerlingen metaalbewerking nemen de trappartijen voor hun rekening.
Kristof Pieters Leerlingen metaalbewerking nemen de trappartijen voor hun rekening.

2,25 miljoen euro

Ook mooi meegenomen voor de gemeente. Zij moet enkel de materiaalkost betalen. Op de totaalfactuur van 2,250 miljoen spaart ze 200.000 euro uit. Het GTI hoopt begin januari de nieuwbouw in gebruik te nemen. "Voor de verhuizing van onze machines zullen we wel een gespecialiseerde firma onder de arm nemen", vervolgt Rop. "Het zijn grote zware machines en we kunnen niet van onze leerlingen verlangen dat ze hiermee gaan sleuren. Voor bekabelingswerken voor internet zetten we wellicht ook nog andere klassen in."

Specialisatiejaar

De school kijkt halsreikend uit naar het eindresultaat. De huidige schrijnwerkerij is immers volledig uitgeleefd. "We worden geconfronteerd met torenhoge energiefacturen en ook was er voldoende werkruimte", zegt de directeur. "Vanuit het bedrijfsleven komt er ook steeds een luidere roep naar gespecialiseerde arbeidskrachten. Daarom werd in het verleden al een zevende specialisatiejaar 'industriële houtbewerking' opgestart. De computergestuurde machines nemen veel plaats in beslag en dat was niet mogelijk in de oude schrijnwerkerij."


De nieuwbouw biedt plaats aan vijf klasgroepen, goed voor zo'n 90 leerlingen. Er zijn drie theorielokalen, twee montageruimten en één machinezaal. Ook de leerlingen automechanica zullen er terecht kunnen.


De school doet het intussen erg goed, want dit jaar zijn er meer dan 900 leerlingen ingeschreven. "Vooral het BSO doet het bijzonder goed", zegt De Rop. "Met de nieuwe schrijnwerkerij verwachten we voor de komende jaren ook een stijging voor de studierichting houtbewerking."