Inwoners kunnen gratis gevel laten scannen

Scan toont waar er best geïsoleerd wordt

Kristof Pieters
Inwoners van Beveren kunnen vanaf volgend jaar een scan van de gevel van hun huis laten maken om zo te zien op welke plaatsen hun huis warmte verliest. De service is gratis en zal uitgevoerd worden door een medewerker van de milieudienst die nadien ook persoonlijke toelichting geeft. Op die manier weten mensen waar er isolatie nodig is.

Iedereen wordt tegenwoordig om de oren geslagen met isolatiesystemen voor woningen, met de energiewinst die hierdoor kan geboekt worden en met allerlei subsidies die hieraan verbonden zijn. “Voor vele huiseigenaars is dit echter een kluwen geworden”, zegt schepen van Leefmilieu Dominique Tielens (N-VA). “Velen stellen zich de vraag of er nu best kan worden ingezet op dakisolatie, op spouwmuurisolatie of op superisolerende beglazing. Soms zijn het echter belangrijke koudebruggen die zorgen voor groot warmteverlies. Het is dus belangrijk om niet onbezonnen te investeren, want dit kan leiden tot een resultaat dat helemaal niet voldoet aan de verwachtingen.”

De gemeente Beveren wil de komende jaren haar burgers ondersteunen om een optimaal isolatieplan uit te werken. “We hebben hiervoor samen met de gemeentelijke dienst milieubescherming een project uitgewerkt waarbij thermografische gevelscans zullen worden gemaakt”, legt Tielens uit. “Deze scans geven een duidelijk beeld van de isolatietoestand van de woning. Via een kleurcode kan men duidelijk zien waar er warmteverlies is. Het is de bedoeling dat inwoners zelf een aanvraag doen om zo’n scan te laten maken van hun woning. Na verwerking van de beelden zal dan een persoonlijke toelichting worden gegeven door een medewerker van de milieudienst. Zij hebben hiervoor intussen een gespecialiseerde opleiding gevolgd. Het zal heel wat inzet vragen van de dienst Milieubescherming om dit project te realiseren, maar door de zeer persoonlijke benadering van de huiseigenaars gaan wij er van uit dat de stap naar effectieve investering voor isolerende aanpassingen van de woning veel gemakkelijker zal gezet worden. Ook het feit dat we deze service gratis aanbieden, zal de drempel sterk verlagen”.

De gemeente wil met het project twee doelstellingen realiseren. Enerzijds wil men de energiefactuur van inwoners doen dalen. Tegelijk wordt een stap gezet om de CO2-uitstoot te verminderen. “We moeten immers tegen 2020 een CO2-reductie realiseren van 20 procent en daarvoor moet iedereen zijn steentje bijdragen”, zegt Tielens nog. “Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder fossiele brandstoffen er verbruikt worden om het huis te verwarmen.”

Twee jaar geleden werd ook al een thermografische kaart gemaakt van alle daken. Beveren is de eerste gemeente in de regio die nu nog een stapje verder gaat door vanaf volgend jaar dus ook gevelscans aan te bieden.

Schepen Dominique Tielens
Kristof Pieters Schepen Dominique TielensReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.