Harde kern Yellow Blue schopt keet

CLUBBESTUUR PLANT MAATREGELEN NADAT WEDSTRIJD IN CHAOS EINDIGT

Yellow Blue SK Beveren speelt dan wel in derde provinciale, de club is berucht om zijn harde kern.
Foto Pieters Yellow Blue SK Beveren speelt dan wel in derde provinciale, de club is berucht om zijn harde kern.
Een match tussen Yellow Blue SK Beveren en SK Wachtebeke is zaterdagavond helemaal uit de hand gelopen. Uitgerekend in de week van de fair play waren onder meer jeugdspelertjes getuige van scheldpartijen en duw- en trekwerk tussen rivaliserende supporters. Het clubbestuur plant maatregelen.

Het imago van familieclub dat Yellow Blue SK Beveren wil opbouwen, heeft zaterdagavond een deuk gekregen. In de aanhang zitten veel supporters uit de vroegere harde kern van SK Beveren en zij lieten zich tijdens de match tegen SK Wachtebeke van hun minst fraaie kant zien. Door een veertigtal heethoofden eindigde de match in chaos en werd hij vroegtijdig stopgezet.

Schande

"Dit is een schande voor het voetbal", vat Marc De Caluwé, voorzitter van SK Wachtebeke, samen. "We stonden 0-3 voor toen de problemen begonnen. Blijkbaar was een aantal Beverse supporters gefrustreerd door de achterstand. Het begon met verbaal geweld, maar het eindigde met duw- en trekwerk. Dit is ongezien in derde provinciale. Onze spelers durfden amper nog te voetballen. Ze waren zo geïntimideerd door wat er aan de zijlijn gebeurde, dat de stand in een mum van tijd 2-3 was. Na de wedstrijd moesten we ons opsluiten in de kleedkamer en als dieven in de nacht vluchten. We gaan een klacht indienen bij de politie en de voetbalbond."


De eeuwige rivaliteit tussen Beveren en Lokeren was vermoedelijk een van de oorzaken van de problemen. Net als Doorslaar wordt Wachtebeke geassocieerd met Lokeren-aanhang. Twee jaar terug moest een match in Wachtebeke zelfs uitgeroepen worden tot risicowedstrijd, met een massale aanwezigheid van de ordediensten tot gevolg.


André Bolssens, voorzitter van Yellow Blue, betreurt wat gebeurd is: "Ik dacht dat we deze toestanden achter ons hadden gelaten, maar jammer genoeg is dat niet voor iedereen zo."


Heel wat fans van Yellow Blue zijn ook verontwaardigd en vooral boos dat jeugdspelers getuige waren van de incidenten. "Onze ukjes waren trots dat ze met de eerste ploeg het veld mochten oplopen en daarna zien ze zoiets", klinkt het. "Wat voor een voorbeeld geven we onze jeugd nu? Gelukkig hebben we hen snel kunnen weghalen, uit het zicht van de relschoppers."


Yellow Blue startte dit seizoen met een eigen jeugdwerking en telt intussen meer dan honderd leden. Ook voor Bolssens is het slechte voorbeeld voor de jeugd zwaar om te verteren. "We gaan ons beraden over maatregelen", zegt hij. Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) denkt er net zo over. "Voetbal is sport en ook aan de zijlijn moet er sportiviteit zijn. We kennen hooliganisme van het vroegere SK Beveren en waren blij dat het gestopt was. Dit mag geen terugkerend fenomeen worden", vindt hij.