Freethiel krijgt hybride grasmat van 400.000 euro

GEMEENTELIJKE INVESTERING MOET BOETES VERMIJDEN

De regels voor voetbalvelden zijn dit seizoen een pak strenger geworden en bij een onvoldoende voor de grasmat riskeert de club hoge boetes.
Foto Kristof Pieters De regels voor voetbalvelden zijn dit seizoen een pak strenger geworden en bij een onvoldoende voor de grasmat riskeert de club hoge boetes.
De gemeente trekt 400.000 euro uit voor de aanleg van een hybride grasveld op de Freethiel. Dit is een grasmat met een combinatie van natuur- en kunstgras. De investering is nodig, want de Pro League heeft een nieuw reglement opgesteld en gaat zowel voor als na de match het veld keuren. Bij een onvoldoende riskeert voetbalclub Waasland-Beveren zware boetes.

Vorig seizoen zijn er problemen geweest met de staat van de voetbalvelden in eerste klasse. Daarom gaat de Pro League dit voetbalseizoen een nieuw reglement hanteren om de kwaliteit van de terreinen te verbeteren. Zowel voor als na elke wedstrijd zullen de velden gekeurd worden. Bij een onvoldoende zullen er zware financiële sancties aan verbonden worden. "En die boetes kunnen fors oplopen", zegt schepen van Sport Katrien Claus (CD&V). "Het reglement bepaalt dat de sanctie 25.000 euro bedraagt, maar indien de tekortkomingen tot gevolg hebben dat de wedstrijd moet uitgesteld worden, kan de boete oplopen tot 50.000 euro. De sanctie wordt verdubbeld tot 100.000 euro in geval van herhaling."

Torenhoge boetes

Voetbalclub Waasland-Beveren staat momenteel op een comfortabele stek in de middenmoot van de Jupiler Pro League, maar op de rangschikking van de velden bengelt de club op een voorlaatste plaats. Om de problemen met torenhoge boetes te voorkomen, gaat de gemeente nu het hoofdterrein van het Freethielstadion heraanleggen als hybrideveld. De grasmat is een combinatie van natuurgras en 10 procent kunstgras.


Met een gepatenteerde techniek worden miljoenen kunstvezels in een natuurlijke grasmat geïnjecteerd.

Speelschade beperkter

De natuurlijke graswortels vergroeien vervolgens met de geïnjecteerde kunstvezels. Het eindresultaat is een hightech en stabiel veld waarop driemaal zoveel gespeeld kan worden als een gewoon, natuurlijk grasveld "Het voordeel van een hybrideveld is vooral dat de speelschade veel beperkter is", legt Claus uit.


"Maar tegelijk kan het ook meer bespeeld worden. Zo kunnen bijvoorbeeld de beloften ook al eens aantreden op het A-terrein, iets wat momenteel geen optie is. Zelfs trainingen worden soms verplaatst om het gras te sparen."


Het kostenplaatje van 393.250 euro is natuurlijk niet min. "Maar men moet het op langere termijn bekijken", vindt de schepen. "Een natuurlijke grasmat kost 97.000 euro, maar gaat slechts 1 tot 2 jaar mee. Een hybrideveld heeft een levensverwachting van minimaal vijf jaar.


Bovendien gaat het hier niet om een onverantwoord experiment. Enkele grote clubs in ons land- zoals Club Brugge- hebben intussen ook al een hybride grasmat."


De gemeenteraad zal zich vandaag over het dossier buigen. Als er groen licht komt, zullen de werken tijdens de winterstop worden uitgevoerd.