Fietser kritiek na aanrijding door vrachtwagen

PLANNEN VOOR FIETSPAD SLEPEN AL TIEN JAAR AAN

Het slachtoffer kreeg ter plaatse de eerste zorgen toegediend van een MUG-team.
Foto PKM Het slachtoffer kreeg ter plaatse de eerste zorgen toegediend van een MUG-team.
In de Elzenstraat in Beveren is gisterenmiddag een fietser onder de wielen van een vrachtwagen terecht gekomen. Mogelijk gaat het om een dodehoekongeval. Het slachtoffer werd in kritieke toestand afgevoerd. De bewoners vragen al jaren om gescheiden fietspaden. De plannen zijn al tien jaar klaar, maar de onteigeningsprocedure blijft aanslepen.

Het ongeval gebeurde gisterenmiddag rond 15 uur. Een fietser reed in de richting van Zillebeek. Ongeveer halfweg de straat kwam de man op een voorlopig onduidelijke manier onder de wielen van een vrachtwagen terecht. Die vrachtwagen was net een bus van de Lijn voorbijgestoken die stil stond aan een halte. Even verder moest de vrachtwagen terug stoppen om een tractor te kunnen kruisen. Toen de vrachtwagenbestuurder terug aanzette om te vertrekken, volgde de aanrijding met de fietser. De chauffeur hoorde een vreemd geluid en stelde meteen vast er iets aan de hand was. Hij stopte en zag dat er een fiets onder zijn trekker stak. De vrachtwagen was met zijn wielen over de onderste ledematen van het slachtoffer gereden.

Dodehoekongeval

De man kreeg ter plaatse de eerste zorgen van een MUG-team en werd vervolgens in kritieke toestand naar het UZA in Edegem overgebracht. De vrachtwagenchauffeur verklaarde dat hij de fietser op geen enkel moment gezien had. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een spijtig dodehoekongeval. De Elzestraat werd in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.


Voor de bewoners van de Elzenstraat komt het ongeval niet als een verrassing. "We vragen al jaren om gescheiden fietspaden", klinkt het boos. "De Elzenstraat is een lange rechte baan en hier wordt enorm snel gereden. Voor fietsers is het echt levensgevaarlijk. En er is veel schoolgaande jeugd uit Vrasene die hier elke ochtend en avond passeren omdat het een verbindingsweg is naar Beveren. Het was een kwestie van tijd voor er iets ernstig zou gebeuren."


Ook in de gemeenteraad sprak Geert Noppe (Groen-sp.a) zijn bezorgdheid al eens uit over de Elzenstraat. "Fietssuggestiestroken zijn niet het meest veilige alternatief; ze geven een vals gevoel van veiligheid. Zeker in een brede straat als de Elzenstraat waar zo snel wordt gereden."

Tijdelijke oplossing

Volgens schepen Raf Van Roeyen (CD&V) wil de gemeente niet liever dan fietspaden aanleggen. "De plannen zijn al tien jaar klaar, maar we hebben de nodige gronden niet in handen. De onteigeningsprocedure blijft ook aanslepen omdat we geen hoogdringendheid konden inroepen. We wachten nu op een wetswijziging rond deze problematiek. De regering wil het lokale overheden makkelijker maken als het gaat om projecten van algemeen belang. De fietssuggestiestroken zijn een tijdelijke oplossing, maar we hopen nog altijd zo snel mogelijk echte fietspaden te kunnen aanleggen."