Fans schrijven clubgeschiedenis neer

KSK BEVEREN VIERT TACHTIGJARIG BESTAAN MET BOEK OVER GLORIEMOMENTEN

De boekvoorstelling werd bijgewoond door heel wat oude gloriën, zoals de drie Gouden Schoen-winnaars Jean-Marie Pfaff, Jean Janssens en Wilfried Van Moer. Vooraan rechts staan de drie auteurs: vader Rudiger en zoon Robin Beck en Geert Van den Broeck met hun boek over tachtig jaar KSK Beveren.
Foto Kristof Pieters De boekvoorstelling werd bijgewoond door heel wat oude gloriën, zoals de drie Gouden Schoen-winnaars Jean-Marie Pfaff, Jean Janssens en Wilfried Van Moer. Vooraan rechts staan de drie auteurs: vader Rudiger en zoon Robin Beck en Geert Van den Broeck met hun boek over tachtig jaar KSK Beveren.
Drie hevige supporters van KSK Beveren hebben de geschiedenis van de club neergeschreven in een lijvig boek met encyclopedische allures. Aanleiding is het tachtigjarig bestaan van de voetbalclub. Zes jaar lang zijn de auteurs met dit project bezig geweest. "We willen de herinneringen aan de rijke geschiedenis levendig houden. Sommige legendarische verhalen lijken wel sprookjes, maar ze zijn wel degelijk echt gebeurd."

KSK Beveren blaast 80 kaarsjes uit, en dat moet uiteraard gevierd worden. Gedurende het komende seizoen zullen de vzw Eskabee 1935 en voetbalclub Yellow Blue SK Beveren dan ook verschillende evenementen lanceren. De spits werd afgebeten met de voorstelling van het boek over 80 jaar KSK Beveren. Momenteel speelt er enkel nog een damesteam met het legendarische stamnummer 2300, maar KSK Beveren leeft nog altijd, zowel in het fusieteam Waasland-Beveren als in de club Yellow Blue SK Beveren, dat na de fusie werd opgericht.


De boekvoorstelling werd bijgewoond door heel wat oude gloriën zoals de drie Gouden Schoen-winnaars Jean-Marie Pfaff, Jean Janssens en Wilfried Van Moer. Ook andere oud-vedetten, zoals Filip De Wilde, Freddy Buyl en Omer Janssens waren op de afspraak.

Sprookjes

In het 394 pagina's tellende eerste deel wordt de ontstaansgeschiedenis van KSK Beveren uit de doeken gedaan en de steile opgang van de club naar de hoogste regionen van het Belgische voetbal. "Uiteraard is er uitgebreide aandacht voor de twee landstitels, waarmee geelblauw nog steeds recordhouder is van alle Oost-Vlaamse clubs", zegt co-auteur Robin Beck. Hij kreeg de passie voor KSK Beveren met de paplepel binnen van zijn vader Rudiger. "Van kindsaf kreeg ik de historische verhalen te horen. Het leken wel sprookjes zoals de uitschakeling van Inter Milaan in de kwartfinale van de Europacup door het 'kleine' Beveren. Het was een club die ontstaan was onder de kerktoren en als een stormram oprukte van vierde provinciale naar de Belgische top. We moesten heus geen moeite doen om heroïsche verhalen neer te pennen. De geschiedenis van KSK Beveren staat er vol mee."


Rudiger verzamelt al 45 jaar lang krantenknipsels over de club en zijn rijk archief was enorm waardevol voor de samenstelling van het boek. "Het was wel een hele klus om alles te selecteren en te ordenen. Maar liefst zes jaar lang zijn we hiermee bezig geweest." En het werk zit er nog niet op, want in een tweede deel gaan de drie auteurs verder vanaf de millenniumwisseling.

Unieke beelden

"De successen in Europa en in de Beker van België worden in twee aparte hoofdstukken beschreven", zegt Geert Van den Broeck, jarenlang webredacteur bij KSK Beveren. "Het boek bevat honderden dikwijls unieke foto's, voornamelijk uit privé-archieven, en laat de lezer elk seizoen wedstrijd na wedstrijd herbeleven. Teksten werden aangevuld met cijfermateriaal en kaderstukken over belangrijke gebeurtenissen, of fiches van spelers en trainers."


Het boek is te bestellen via www.80jaarkskbeveren.be