Erfgoedhuis Hof ter Welle opent de deuren

KASTEEL HEEFT NA 37 JAAR EINDELIJK NIEUWE BESTEMMING

De kapel kan dienst doen voor lezingen of kleine concerten.
Kristof Pieters De kapel kan dienst doen voor lezingen of kleine concerten.
Het nieuwe Erfgoedhuis Hof ter Welle opent deze week de deuren. Maar liefst 37 jaar na de aankoop door de gemeente heeft het kasteel eindelijk een nieuwe bestemming gekregen. Er zijn zo'n 1.500 kunstwerken in ondergebracht. Daarnaast is er ook een heemkundig museum en kunnen er in de kapel kleinschalige evenementen plaatsvinden. Voor het verenigingsleven zijn er tal van vergaderlokalen.

Heel toepasselijk opent het Erfgoedhuis de deuren in het weekend van Open Monumentendag. Na jarenlange leegstand en verval heeft het kasteel Hof ter Welle zijn oorspronkelijke grandeur teruggekregen. "Het was nu of nooit", zegt schepen van Cultuur Johan Smet (N-VA). "Als we de restauratie niet binnen deze legislatuur hadden aangevat, was dit prachtige gebouw wellicht reddeloos verloren geweest."


De werken hebben zo'n twee jaar in beslag genomen en kosten 3,2 miljoen euro. Het resultaat is echter bijzonder fraai geworden.

Het nieuwe heemkundige museum toont aan de hand van voorwerpen het leven van de inwoners in de 19e en 20e eeuw.
Kristof Pieters Het nieuwe heemkundige museum toont aan de hand van voorwerpen het leven van de inwoners in de 19e en 20e eeuw.

Kunstdepot

Het pronkstuk is het open kunstdepot. In deze zaal worden de meest waardevolle schilderijen uit de eigen collectie bewaard in een geklimatiseerde box.


"Maar bezoekers kunnen van achter een glazen wand enkele werken bewonderen", zegt archivaris Carine Goossens. "De bedoeling is dat de tentoongestelde werken regelmatig wijzigen. We hebben een grote collectie in ons bezit van maar liefst 1.500 kunstwerken, waarvan 400 schilderijen. Ze worden nu in de meest optimale omstandigheden bewaard en bovendien kan het publiek er ook van genieten."

Het kasteel Hof ter Welle werd volledig gerestaureerd.
Kristof Pieters Het kasteel Hof ter Welle werd volledig gerestaureerd.

Schatkamer

In de zogenaamde 'schatkamer', het oudste deel van het kasteel in het torengebouw, kunnen bezoekers een 3D-film bekijken over de evolutie van het kasteel en verschillende bouwfases van de dertiende tot twintigste eeuw. Nog op het gelijkvloers kreeg de heemkundige kring een eigen stek met een bibliotheek en leeszaal. Daar kunnen onderzoekers oude boeken raadplegen. Op de bovenverdieping bevindt zich het nagelnieuw museum van het Erfgoedhuis. "We tonen aan de hand van allerlei objecten episodes uit het leven van de inwoners in de negentiende en twintigste eeuw", zegt erfgoeddeskundige Bert Verwerft. "Het Erfgoedhuis wil een open huis zijn voor zowel de inwoners als voor bezoekers van de gemeente. De volgende jaren willen we nog meer publieksgerichter werken."

Beveren Doorgrond

Erfpunt zorgt voor de eerste gasttentoonstelling met 'Beveren Doorgrond'. De expo, die nog loopt tot en met 28 maart, toont een aantal archeologische artefacten die in de gemeente recent werden opgegraven.

Verenigingen

"De verenigingen zijn ook niet vergeten", benadrukt schepen Johan Smet. "In de kapel kunnen kleinschalige concerten of lezingen plaatsvinden. Daarnaast is het aanbod aan vergaderruimte in één klap verdubbeld. Dit was ook nodig na de verkoop van Huis Lombaert aan de Sint-Maarten Middenschool."


Het grote publiek is welkom om zelf eens een kijkje te komen nemen op 9 en 10 september. Zaterdag is er een familiedag van 13 tot 17 uur met kinderanimatie, een kasteelspel en een fotoshoot met historische kledij. Zondag zijn er doorlopend rondleidingen in het kader van open monumentendag van 10 tot 18 uur. Daarna zal het Erfgoedhuis elke woensdag- en zondagmiddag vrij toegankelijk zijn van 14 tot 17 uur.