Ga naar de mobiele website
^ Top

Doel, het dorp dat blijft feesten

20.000 BEZOEKERS VOOR 42STE SCHELDEWIJDING

Normaal is Doel bijna uitgestorven, maar zondag werd het overspoeld door duizenden mensen voor de Scheldewijdingsfeesten.
Kristof Pieters Normaal is Doel bijna uitgestorven, maar zondag werd het overspoeld door duizenden mensen voor de Scheldewijdingsfeesten.
"Welkom in het dorp dat niet weg wil". Met deze woorden werden de ruim 20.000 bezoekers zondag verwelkomd op de 42ste Scheldewijding en Doelse Feesten. De festiviteiten staan al even lang symbool voor het verzet tegen de havenuitbreiding en dat was nu niet anders. Het protest bleef wel beperkt tot het uitrollen van een spandoek.

"Voor deze kanjer heb ik niet genoeg water bij", lacht de aalmoezenier als er een gigantisch containerschip voorbijvaart. Bijna symbolisch op het moment van de wijding passeert de kolos om het nabijgelegen Deurganckdok binnen te varen. De Scheldewijding vond namelijk in 1975 voor de eerste keer plaats om duidelijk te maken dat de bewoners het niet eens waren met de havenuitbreidingsplannen die het dorp van de kaart zouden vegen.


Meer dan veertig jaar later is Doel er ondanks alle perikelen nog altijd. Daarom de slogans 'Welkom in het dorp dat niet weg wil' en 'Doel, het dorp dat blijft feesten'. Het protest bleef net als vorige edities beperkt tot het ontrollen van een spandoek.


"Het is immers in de eerste plaats nog altijd een feest", vindt Jan Creve van het actiecomité Doel 2020. "De boodschap is natuurlijk wel nog altijd brandend actueel. Dit dorp verdient beter en biedt nog steeds enorme mogelijkheden. Dat willen we met deze Doelse Feesten nog eens laten zien."

Veel Nederlanders

Door het mooie weer was de opkomst enorm groot. Er zakten naar schatting 20.000 bezoekers af naar Doel. Opvallend was ook de grote belangstelling uit Nederland. De organisatoren hadden het voor elkaar gekregen dat de veerboot één dag nog eens mocht uitvaren en toeristen kon overzetten tussen Doel en Lillo.


Bestuurspartij N-VA was met vier schepenen goed vertegenwoordigd op de Scheldewijding. Opmerkelijk hierbij was de aanwezigheid van Boudewijn Vlegels, voorzitter van de Maatschappij Linkerscheldeoever, verantwoordelijk voor de leegstaande huizen in Doel. Nu het Europees Hof van Justitie de natuurcompensaties onwettig heeft verklaard is de kans klein dat er snel een nieuw Saeftinghedok kan worden aangelegd. Doel 2020 dringt daarom bij de gemeente aan om werk te maken van een plan om het dorp opnieuw wat leefbaar te maken. "Maar wettelijk gezien is er nog geen nieuwe situatie en moeten we het arrest van de Raad van State afwachten", aldus Vlegels.


Voor landbouwer Guido Van Mieghem zal het geen verschil meer maken. Hij vertrekt dit najaar uit het dorp en gaat zijn heil aan de andere kant van de provincie zoeken. Als voorzitter van de kerkfabriek leidt Van Mieghem de traditionele Scheldewijding elk jaar in goede banen. "Het is voor mij de laatste keer dat ik er bij ben als inwoner van Doel maar de kans is vrij groot dat ik hier volgend jaar terug te zien ben", verklapt hij.

Band blijft

"Doel zal immers nog niet zo snel verdwenen zijn. Ik kom niet terug op mijn beslissing om te verhuizen. Daarvoor zijn er al teveel stappen gezet maar onze oude boerderij blijft wel in goede handen van een familielid. De band met Doel is en blijft heel groot en dus zal ik zeker een steentje blijven bijdragen bij de organisatie van de Scheldewijding."

Meer over


Meld een bug