Doel 2020 in beroep tegen bouw ‘containertoren’: "Toren is storend in het landschap"

Een simulatie van hoe de uitkijktoren er zal uitzien.
Kristof Pieters Een simulatie van hoe de uitkijktoren er zal uitzien.
Het actiecomité Doel 2020 gaat bij de provincie in beroep tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van een uitkijktoren op de Zoetenberm in Doel. Volgens woordvoerder Jan Creve is er geen inspraak geweest en zijn de constructies storend in het landschap. Boudewijn Vlegels (N-VA) begrijpt de commotie niet. “Het gaat hier om toeristische infrastructuur van waaruit bezoekers de polder kunnen overschouwen.”

De uitkijktoren kadert in het project ‘Havenland’ dat initiatieven rond onder meer erfgoed, natuur, ontspanning, horeca enzovoort met elkaar verenigt onder één duidelijke vlag. De bedoeling is vooral het toeristisch potentieel van de haven en het omliggende gebied in de verf te zetten. Het actiecomité Doel 2020 vindt het echter maar niks. “Het gaat hier om een toren van tien meter hoog die bovendien wordt opgebouwd uit containers”, zegt woordvoerder Jan Creve. “Dit geeft de perceptie dat de polders, of dat wat er van overschiet, niets meer is dan een aanhangsel van de haven. Bovendien is er geen enkele inspraak geweest, ook geen openbaar onderzoek. We gaan hiertegen alleszins in beroep bij de provincie. We begrijpen ook niet goed wat de bedoeling van al die torens eigenlijk is. Momenteel staat er reeds een uitkijktoren in Ouden Doel ter hoogte van de Schelde. In het grenspark Groot Saeftinghe gaat men ook een grote landschapsheuvel met uitkijktoren aanleggen met grond van de havenwerken. En nu wil ook het Havenbedrijf zijn eigen toren. Maar aan de mensen van de polder wordt niets gevraagd.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Boudewijn Vlegels (N-VA) begrijpt niet waarom over dit dossier heisa wordt gemaakt. “Het gaat hier gewoon om toeristische infrastructuur. Het is van de hand van gerenommeerde ontwerpers. Ze hebben een huisstijl ontwikkeld voor het hele gebied zodat het geen allegaartje wordt. Het gaat niet alleen om een uitkijktoren, maar ook om zitbanken, schuilhuisjes enzovoort. Het is kort door de bocht om hier te spreken over een ‘containertoren’. De ontwerpers hebben misschien wel de inspiratie daar gehaald, maar de constructie is gemaakt van staal en hout en niet zomaar enkele opeengestapelde containers.”

"Plannen doorgesproken met inwoners"

Doel 2020 zegt ook verontrust te zijn over de doorstart van de inrichtingsstudie voor Prosperpolder. “Men blijft dit zien als ‘de toeristische poort’ voor ‘Groot-Saeftinghe’ en zo dreigt een authentieke stukje van onze gemeente te veranderen in een zielloze toeristenplek, waar enkel het aantal bezoekers telt. Een permanente parking met een capaciteit van 90 auto’s en drie autobussen en een ‘overloopparking’ zijn van het goede teveel. Uit de inrichtingsstudie blijkt bovendien dat men – ondanks de plannen om Doel te behouden – blijft ijveren voor een verplaatsing van de molen van Doel en het Hoog Huis naar Prosperpolder.”

Volgens Vlegels zijn de plannen doorgesproken met de inwoners van Prosperpolder en wordt er net aan hun noden voldaan. “Binnen enkele maanden starten we met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en de parking maakt daar inderdaad deel van uit. Deze wordt aangelegd buiten het centrum. Het wordt een groene parking met veel bomen. Nu staat immers alles vol geparkeerd tot aan de kerkdeur, geen fraai zicht in een beschermd dorpszicht. Intussen is ook het Erfgoedplan goedgekeurd waardoor inwoners subsidies kunnen krijgen voor bepaalde restauratiewerken.” 

Schepen Boudewijn Vlegels in het gehucht Prosperpolder.
Kristof Pieters Schepen Boudewijn Vlegels in het gehucht Prosperpolder.



Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels