DE PARTIJEN DOORGELICHT

BEVEREN

CD&V trekt voor de derde keer naar de kiezer met stemmenkanon Marc Van de Vijver als lijsttrekker. Alle uittredende schepenen en mandatarissen kregen opnieuw een plaats, maar er werd ook werk gemaakt van verruiming. Daarbij zijn enkele opvallende namen. Burgemeester Marc Van de Vijver zal de lijst namelijk delen met zijn zoon en schoonzoon. David Van de Vijver (32) is politiek onervaren, maar geen onbekend gezicht. Hij is een van de organisatoren van Beveren Festivalt. Ook schoonzoon Jeroen Verhulst (27) trekt met ambitie naar de stembus. Een ander opvallend gezicht is dat van oud-commissaris Luc De Maere (62). Hij is actief als bestuurslid bij enkele liefhebbersvoetbalploegen, ruiterclub De Winning en als veiligheidsverantwoordelijke bij Waasland-Beveren. Emiel Verhoeven (64) is dan weer bekend van zijn engagement voor de wijkgemeenschap De Vesten en is bestuurslid van CHW Beveren. Voorzitter Veerle Vincke zal de lijst duwen.

N-VA gaat met Filip Kegels als boegbeeld naar de verkiezingen. Ook hier staan alle schepenen opnieuw op de lijst. Opmerkelijk is wel dat de belangrijke plaats van lijstduwer naar een nieuw gezicht gaat en dat is Inge Brocken (39), zaakvoerster van een kledingzaak. Caroline Neels (39), ontvanger-griffier bij het polderbestuur, haakte tijdens de campagne af en werd vervangen. Opvallende gezichten zijn Els Verheyen (30), gewezen uitbaatster van café Tipiek, Davy De Belie (43) uit Melsele en Amon Amos Addé (37). Hij verblijft al twaalf jaar in België en raakte hier verzeild met het Ivoriaans legioen dat toenmalig SK Beveren van de ondergang moest redden.

Het kartel Groen-sp.a stelt een nieuw gezicht voor om de lijs te trekken. Ann Vermeulen (40) heeft wel ervaring als bestuurslid en secretaris van Groen Beveren. Fractieleidster Kristien Hulstaert (Groen) duwt de lijst. Plaats twee en drie gingen naar kartelpartner sp.a en die schuift gemeenteraadslid Issam Benali naar voor en de 22-jarige Méline Rovillard als nieuw gezicht. Het kartel moet wel afscheid nemen van Geert Noppe, die zijn muziekcarrière bij onder andere Yevgueni niet meer kan combineren met politiek. Groen strikte wel twee andere bekende gezichten met 'Melseels dorpsburgemeester' Koen Maes en Stijn Damen, de adjunct-directeur van de Sint-Maarten Bovenschool.

Bruno Stevenheydens was al eens kopman bij Vlaams Belang en N-VA, maar gaat nu als lijsttrekker van Beveren 2020 naar de kiezer. Hij stapte op uit onvrede over de havenuitbreiding en het lot van deelgemeente Doel en vond in actiecomité Doel 2020 een strijdpartner. De meeste kandidaten op de lijst komen dan ook uit de entourage van Doel 2020, met Jan Creve op plaats drie. Er volgden van N-VA nog twee mandatarissen met gemeenteraadslid Marina Apers en OCMW-raadslid Annick Van de Vyver. De lijst wordt geduwd door oud-journalist Hugo Dufour en Ronny Aelbrecht van poppentheater Vlinders & Co. Tijdens de campagne werden bewust weinig affiches van kandidaten opgehangen, maar wel van de partijslogan leefbaarheid.

Open Vld kon ook geen 35 mensen rond zich verzamelen, maar de partij zorgde wel voor enkele verrassingen. Niet in het minst met de jonge onervaren lijsttrekker Kasper Dierckx. Voormalig boegbeeld Luc Maes stapte uit onvrede op als lijstduwer en werd vervangen door Erna Roosens-Van Wauwe. De onderneemster uit Haasdonk zetelde vroeger ook al in de gemeenteraad en is voormalig Vlaams parlementslid. Een ander opvallend nieuw gezicht is dat van Erna Tindemans, die opstapte bij N-VA.

De nieuwe politieke formatie Nieuw Groot Beveren (NGB) kondigde zich aan met een erg opvallende campagne van onbekende silhouetten. Het gaat om het geesteskind van Nico Lauwaert en Jos Van Gulck. Lauwaert is lijsttrekker. De fietsenhandelaar zetelde vroeger voor Vlaams Belang en nadien als onafhankelijk. Lijstduwer Jos Van Gulck was vroeger actief bij Open Vld. Ze konden echter geen volledige lijst rond zich verzamelen.

Daar slaagde Vlaams Belang ook niet in, maar lijsttrekker André Buyl kon wel Marijke De Graef terughalen. Zij zetelde vroeger al als gemeenteraadslid voor Vlaams Belang, maar nam samen met Stevenheydens ontslag.