Coalitiepartners strijden om de sjerp, kan kartel daarbij rol spelen?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN BEVEREN

Marc Van de Vijver en Filip Kegels
Kristof Pieters Marc Van de Vijver en Filip Kegels
Als er een heruitgave komt van de verkiezingen van 2012 wordt het opnieuw een nek-aan-nek race tussen CD&V en N-VA. In Beveren strijden de twee coalitiepartners dus om de sjerp. Schepen Filip Kegels is hierbij de uitdager van burgemeester Marc Van de Vijver. Het kartel Groen-sp.a kan een rol spelen als ze dit keer niet haar hand overspeelt met onaanvaardbare eisen.

Bij de vorige verkiezingen haalden CD&V en N-VA elk veertien zetels binnen, maar procentueel was de partij van Marc Van de Vijver net iets groter. Aanvankelijk leek het kartel Groen-sp.a de uitverkoren partner om mee te besturen, maar bij N-VA stond Bruno Stevenheydens in de weg en dan vooral zijn verleden bij Vlaams Belang. Bij CD&V stelde het kartel een veto tegen een nieuwe ambtstermijn van Marc Van de Vijver als burgemeester. Het dreef uiteindelijk CD&V en N-VA in elkaars armen.

Strubbelingen

Het huwelijk kende een moeilijke start. Stevenheydens wou de havenuitbreiding aan banden leggen en pleitte ook voor het behoud van Doel. Na zijn ontslag als schepen keerde de rust terug. Vreemd genoeg waren het niet de plannen voor de havenuitbreiding, maar uitgerekend een musical van Studio 100 in diezelfde haven, die een wig dreef tussen beide coalitiepartners. N-VA kelderde het plan, waardoor burgemeester Van de Vijver gezichtsverlies leed. Dat Filip Kegels zich uitdrukkelijk opwerpt als kandidaat-burgemeester werd bij de coalitiepartner ook slecht onthaald. Daardoor is de sfeer het voorbije jaar onder het vriespunt gezakt.

Mobiliteitsprobleem

Beide boegbeelden kunnen niet meer verschillen van stijl. De volkse Marc Van de Vijver haalde bij de vorige verkiezingen meer dan zesduizend voorkeurstemmen. De jonge en ambitieuze Filip Kegels kreeg er meer dan duizend bij zijn politiek debuut op de derde plaats.

Net als bij de vorige verkiezingen kan de bal nu wel eens in het kamp van het kartel Groen-sp.a belanden. Nieuwkomer en lijsttrekker Ann Vermeulen toonde zich erg sterk in het debat en brengt een boodschap die vooral jongeren aanspreekt. Bovendien wordt de vinger gelegd op een etterende wonde waar steeds meer inwoners last van ondervinden en dat is het mobiliteitsprobleem. Ook de andere partijen hebben ondertussen ingezien dat dit dossier een van de belangrijkste prioriteiten zal worden de komende legislatuur.

Nieuwkomers

Bruno Stevenheydens vertrok in 2014 bij N-VA en in zijn kielzog volgde ook gemeenteraadslid Marina Apers. Hij komt nu op met de burgerbeweging Beveren 2020. Op de lijst staan vooral mensen uit de entourage van actiecomité Doel 2020 met Jan Creve als bekendste kop. De partij wil het 'leefbaarheidsdiscours' uitbreiden naar heel Beveren. Stevenheydens was in 2012 nog goed voor meer dan vierduizend voorkeurstemmen. De partij zal dus ongetwijfeld stemmen wegkapen bij N-VA en dan vooral in het noorden van de gemeente. Dat speelt dan weer vooral in de kaart van CD&V. Deelname aan het bestuur lijkt echter al bij voorbaat uitgesloten.

De andere nieuwkomer, Nieuw Groot Beveren of kortweg NGB, mikt ook op proteststemmen, maar zal het moeilijker hebben om de kiesdrempel te halen. Kopman Nico Lauwaert is een vroegere partijgenoot van Stevenheydens bij het Vlaams Belang. Die laatste partij is met lijsttrekker André Buyl uit op revanche nadat ze bij de vorige verkiezingen heel wat zetels moest inleveren aan N-VA.

Tot slot is er nog Open Vld. De partij probeert zich na de verkiezingsnederlaag van 2012 heruit te vinden en schoof met Kasper Dierckx een onbekende 25-jarige student als lijsttrekker naar voor. Op het eerste zicht lijkt de partij geen grote rol van betekenis te zullen spelen, maar als twee grote blokken vechten om de sjerp kan elke zetel wel eens doorslaggevend zijn.