71% minder inbraken in zones met BIN

burgemeester Marc Van de Vijver bij één van de BIN-borden die afgelopen jaar geplaatst zijn
Kristof Pieters burgemeester Marc Van de Vijver bij één van de BIN-borden die afgelopen jaar geplaatst zijn
De politiezone Waasland-Noord is bijzonder tevreden over de werking van de buurtinformatienetwerken in Beveren en Sint-Gillis-Waas. Een tussentijdse evaluatie toont aan dat er het voorbije jaar opmerkelijk minder inbraken en diefstallen waren in een zone met een BIN. Het aantal inbraken daalde met 71% en het aantal fietsdiefstallen met 83%.

Burgers en politie werken goed samen in de strijd tegen inbraken. Die boodschap kregen de coördinatoren van de zeven eerst opgerichte buurtinformatienetwerken in Beveren en Sint-Gillis-Waas te horen tijdens een evaluatievergadering. “Het is duidelijk dat burgers en politie samen voor een veiligere woonomgeving kunnen zorgen”, zegt korpschef Leo Mares. De politiezone Waasland-Noord maakte een tussentijdse evaluatie van het fenomeen diefstallen. In de hele zone wordt de dalende trend van de laatste jaren voorlopig doorzet.

Tegenover dezelfde periode in 2017 is er dit jaar een daling van 21% van de inbraken in gebouwen (van 309 naar 243 feiten). Wat betreft voertuigcriminaliteit is er een iets meer genuanceerd beeld. Enerzijds nemen de diefstallen van voertuigen (auto, motorfiets, bromfiets) toe van 16 naar 23 feiten, anderzijds dalen de diefstallen in en van voertuigen (GPS, laptops, nummerplaten, enz) van 88 naar 53 feiten (-40 %). Ook de aangegeven fietsdiefstallen nemen af met 41% (van 213 feiten in 2017 naar 125 feiten in 2018). “Een eenduidige verklaring voor die daling is natuurlijk moeilijk te bepalen, maar de negen eerst opgerichte buurinformatienetwerken in de politiezone lijken toch hun steentje te hebben bijgedragen”, besluit korpschef Leo Mares. “De dalende trends zijn namelijk duidelijk zichtbaar, en soms opvallend sterker, binnen de BIN’s dan elders in de politiezone. Zo dalen de inbraken in gebouwen over alle BIN’s heen met 71% , de diefstallen van en in voertuigen met 39% en de fietsdiefstallen met 83%.”

Momenteel telt Beveren 12 buurtinformatienetwerken en een WIN (Winkel Informatie Netwerk). In Sint-Gillis-Waas zijn er nu twee buurtinformatienetwerken actief. Volgens Mares verloopt de communicatie bijzonder goed. “We sturen regelmatig preventietips en omgekeerd signaleren coördinatoren regelmatig bepaalde zaken die ons kunnen helpen. Wellicht zullen ook de BIN-borden in de wijken een ontradend effect hebben, maar dan wel eerder bij lokale daders, niet bij rondtrekkende bendes die internationaal opereren.

De politie hoopt in ieder geval dat na deze opmerkelijke resultaten er nog meer buurtinformatienetwerken zullen opstarten. “Ze zijn immers een belangrijke schakel in onze strijd tegen woninginbraken. Het is door de waakzaamheid van de burgers dat we de mogelijkheid hebben om efficiënt op zoek te gaan naar de daders”, zegt Mares nog.

Inwoners die zelf een BIN willen opstarten kunnen met de politie contact opnemen via contact@politiewano.be.

in november vorig jaar ging in Meerdonk het allereerste BIN van start binnen de politiezone Waasland-Noord
Kristof Pieters in november vorig jaar ging in Meerdonk het allereerste BIN van start binnen de politiezone Waasland-NoordReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.