Ga naar de mobiele website
^ Top

42 jaar aan de toog, nu aan de tap

ANDRÉ BUYL (56) NEEMT STAMCAFÉ DE KATHOLIEKE KRING OVER

André Buyl doet renovatiewerken, maar aan het interieur verandert niets.
Foto Kristof Pieters André Buyl doet renovatiewerken, maar aan het interieur verandert niets.
42 jaar lang aan de toog hangen, 5 cafébazen overleven en op je 56ste van plaats veranderen en achter de tapkast gaan staan. André Buyl wou zijn stamcafé niet verloren zien gaan en koopt het bekende De Katholieke Kring. Niets mag aan het interieur veranderen.

Café De Katholieke Kring in de Pastoor Steenssensstraat sloot in december vorig jaar de deuren. Het was het voorlopig einde van een turbulente periode. Een jaar eerder was uitbater Dirk Heyrman op 54-jarige leeftijd overleden aan kanker. De zaak werd nadien overgenomen door zijn weduwe Kathleen, maar zij moest de handdoek in de ring gooien omdat het gebouw niet meer in orde was met de brandveiligheid. Eigenaar Parochiale Werken wou de investeringen zelf niet meer dragen en besloot het café te verkopen.


"Ik hoorde dat iemand kandidaat was om er een winkel te beginnen en ook een brouwer toonde interesse, maar in beide gevallen zou de ziel van De Kring verdwenen zijn", zegt André Buyl, vaste stamgast sinds zijn 14de. "Ik besloot daarom zelf ook een bod te doen. Het was een bieding in gesloten omslag en dus was het bang afwachten. Gelukkig bleek mijn bod het hoogst."


André Buyl werkte 22 jaar lang voor een bedrijf in grondwerken en was heel zijn leven landbouwer in bijberoep. Vorig jaar besloot hij met pensioen te gaan. "Maar lang heeft dat liedje dus niet geduurd", lacht hij. "De Katholieke Kring is een monument in Beveren dat niet verloren mag gaan. Het is de thuisbasis voor tal van verenigingen en voor mij was het een tweede thuis. Ik ben nooit getrouwd geweest en kwam hier daarom vaak over de vloer, meer dan veertig jaar lang. Het sociaal contact zou ik moeilijk kunnen missen. Als ik de sprong niet had gewaagd, had ik ongetwijfeld spijt gehad. Ik besef wel dat ik me nu weer heel wat werk op de hals ga halen. Het café is vijf dagen op zeven open en vaak tot in de late uurtjes. Ik zal wel af en toe wat hulp inroepen, maar de bedoeling is toch om hier zelf meestal achter de tapkast te staan."


Momenteel is André druk bezig met verbouwingswerken. "Alle elektriciteit moet van de brandweer vernieuwd worden. Het interieur blijft echter hetzelfde. Daar maak ik een erezaak van. Velen vroegen of ik eindelijk de toog zou slopen. Het is een monumentaal ding met een luifel van dakpannen erboven. Er is echter geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om de toog weg te doen. Zelfs de ornamenten aan de muur moeten blijven hangen. Ik wil dat het café blijft zoals het is. Ik heb wel nieuwe tafels en stoelen besteld, maar geen kat zal het verschil zien met de rest van het meubilair. We gaan enkel de muren en het plafond een nieuw likje verf geven."

Verenigingen terug

De verenigingen hebben intussen al laten weten zo snel mogelijk te willen terugkeren. "De biljartclub heeft geen nieuw lokaal gevonden omdat ze nergens welkom waren", weet André. "Ook de bovenzaal zal opnieuw ter beschikking staan voor vergaderingen van verenigingen. Op woensdag 3 mei gaan we deuren heropenen en kan iedereen vanaf 18 uur een kijkje komen nemen. En de daaropvolgende weken staat er al heel wat animatie geprogrammeerd in het kader van de Puitenslagersfeesten. Ook voor het feestcomité is het een opluchting dat het café blijft bestaan, want anders was er geen enkele uitvalsbasis meer voor deze bekende volksfeesten en was ook hun voortbestaan bedreigd."Meld een bug