Ga naar de mobiele website
^ Top

200 ouders kamperen voor schoolpoort

SINT-MAARTEN MIDDENSCHOOL KAMPT MET CAPACITEITSPROBLEMEN

Sommige ouders hadden zelfs een tentje meegebracht.
Kristof Pieters Sommige ouders hadden zelfs een tentje meegebracht.
Bijna 200 ouders hebben vrijdag de nacht moeten doorbrengen in de sporthal van de Sint-Maarten Middenschool in Beveren om hun kind in te schrijven. Het was de eerste keer dat hier voor de deur werd gekampeerd. "Van zodra er één iemand post vatte aan de poort, volgde de rest in sneltempo", zegt directeur Guido Kersschot.

De Sint-Maarten Middenschool kent al jaren een forse groei. Het voorbije schooljaar was het al kantje boordje om iedereen een plaats te geven. Dit was enkel mogelijk door een inspanning van het schoolbestuur waardoor een extra klas kon ingericht worden. Nu zit de school echter wel aan het plafond en is er een maximumcapaciteit vastgelegd. Bij veel ouders zat de schrik er goed in. Hoewel de inschrijvingen pas zaterdagochtend om 10 uur van start gingen, stond de eerste ouder al vrijdagmiddag om 13.15 uur aan de poort. "En via sociale media gaat het nieuws natuurlijk snel de ronde", zegt directeur Guido Kersschot. "Bovendien worden ouders ook onder druk gezet door hun kinderen om zeker op tijd te gaan aanschuiven. Niettemin waren we wel verrast dat er zo veel ouders al op vrijdagavond kwamen opdagen. Ze stonden eerst buiten op de parking maar toen het hard begon te regenen, hebben we ons B-plan geactiveerd en de sporthal opengesteld."


De wachtende ouders hadden intussen zelf een systeem bedacht om de rij zo vlot mogelijk en zonder incidenten te laten verlopen. Ze deelden nummertjes uit zodat er geen discussie zou ontstaan over de volgorde.


Veerle Geysen was vrijdagavond om 17.30 uur al ter plaatse en had nummer 15. "Via een sms'je zijn we op de hoogte gebracht dat er al gekampeerd werd. Het was vrij zwaar om hier de nacht door te brengen maar ik heb met mijn man een beurtrol opgesteld. Bovendien loont het wel de moeite. Mijn zoon heeft hier een studierichting op het oog en als hij naast een plaats in Sint-Maarten greep, zou hij dagelijks moeten pendelen naar Antwerpen of Sint-Niklaas. Het is bovendien maar één keer dat we de moeite moeten doen. Ik heb nog twee kinderen maar die zullen bij hun inschrijving voorrang krijgen."

Directeur Guido Kersschot bezorgde elke ouder persoonlijk een inschrijvingsformulier.
Kristof Pieters Directeur Guido Kersschot bezorgde elke ouder persoonlijk een inschrijvingsformulier.

Vriendschapsband

Fanny Verheggen stond om 18.45 uur aan de schoolpoort. "We kregen een telefoontje van een vriendin en zijn meteen naar hier gereden. Het was een hele organisatie. Zelfs de buurman is ingezet. We hadden immers niks bij. Mijn man heeft daarna een tent en een luchtmatras gebracht. Veel slapen was er echter niet bij." Fanny is opgelucht dat de inschrijving gelukt is. "Maar het is nog afwachten of mijn dochter kiest voor deze school of het KA. Als ik niet had aangeschoven, was er echter geen keuze geweest. Uiteindelijk was het nog wel plezant om met de andere ouders hier te kamperen. Er zijn intussen heel wat vriendschapsbanden gesmeed", lacht ze.


De ouders hadden veel lof voor de opvang op school maar tegelijk betreuren ze dat er zoveel moeite nodig is om je kind in te schrijven. "Jammer genoeg kunnen we er weinig aan doen", zegt directeur Guido Kersschot. "Het is al enkele jaren een stormloop maar het is de eerste keer dat er gekampeerd wordt. Er moet maar één iemand de eerste zijn die de dag voordien al post vat aan de poort en het spel zit op de wagen. Uiteraard gaan we dit evalueren maar zelf nummers uitdelen, zien we niet zitten, want dan verlies je de controle. Uiteindelijk is dit nog het best mogelijke systeem. Het kost tijd maar het is wel eerlijk."


Het kamperen loonde uiteindelijk wel de moeite. Van de 300 beschikbare plaatsen waren er al een 100-tal voorbehouden voor broers of zussen van huidige leerlingen. "Een 180-tal mensen hebben gekampeerd en hun kind is zeker ingeschreven", verzekert Kersschot. "Zaterdag kwamen er nog een pak mensen bij. Een 60-tal leerlingen is op de wachtlijst beland. Een aantal daarvan zal zeker nog kans maken want er komen altijd nog plaatsen vrij, maar er zullen jammer genoeg ook kinderen ontgoocheld moeten worden."

Uitdaging

Wat de reden is voor het succes? "We groeien al jaren, maar ik stel vooral een toestroom vast uit omliggende gemeenten, zoals Zwijndrecht, waar vroeger meer voor Antwerpse scholen werd gekozen. Ook bij het GTI waren er zaterdag lange wachtrijen om in te schrijven. Het oplossen van het capaciteitstekort zal nog een hele uitdaging worden voor de overheid."

Meer over


Meld een bug