"Witte streep maakt het niet veiliger"

FIETSERS WACHTEN AL MEER DAN VIJFTIEN JAAR OP MINDER GEVAARLIJKE N450

Maar liefst 450 fietsers waaronder leden van de Chiro palmden de drukke N450 gisteren in. Ze voerden actie voor veilige fietspaden tussen Kallo en Melsele.
Foto Kristof Pieters Maar liefst 450 fietsers waaronder leden van de Chiro palmden de drukke N450 gisteren in. Ze voerden actie voor veilige fietspaden tussen Kallo en Melsele.
Zo'n 450 fietsers hebben gisteren actie gevoerd voor een veiligere N450. Er werd symbolisch een vuurtje gestookt in de berm in de hoop dat er snel 'witte rook' zal zijn. "Want een streepje witte verf op het wegdek biedt geen bescherming", zeggen ze boos

Het initiatief voor de actie kwam van Luc Thierens, een bewoner uit Kallo. Hij kreeg meteen de steun van de Chiro, het oudercomité van de gemeenteschool en tal van andere organisaties. In totaal kwamen er maar liefst 450 fietsers opdagen. Ze vertrokken met witte ballonnen aan de fiets aan het gemeenteplein van Kallo en reden tot aan het kruispunt met de Koolputstraat in Melsele. Ter hoogte van de Melseledijk hield het gezelschap halt en werd er een vuurtje aangestoken in de berm. "Symbolisch, want we hopen echt dat er binnenkort witte rook zal zijn voor het reeds lang aangekondigde fietspad", zegt Thierens. "Fietsers die van Kallo naar Beveren willen of omgekeerd, kunnen niet anders dan de N450 te gebruiken. Het gaat zowel om schoolgaande jeugd als over de werknemers in het havengebied. Het stuk van de N450 tussen Melsele en Kallo is echter levensgevaarlijk. Er is immers geen scheiding tussen het zwaar verkeer en de vele fietsers. Enkel een streep van een paar centimeters in witte verf. Veel ouders durven hun kinderen niet met de fiets naar school in Beveren te sturen. Ik heb zelf een dochter die in Beveren naar school gaat. Elke dag breng ik haar met de wagen tot aan de overkant van het viaduct over de E34. Haar fiets staat bij mijn schoonouders. Van daaruit kan ze wel veilig verder. Door de expansie van de industrie in de Waaslandhaven en de toenemende verkeersellende rond de N450 en de Expresweg E34 is de situatie niet langer houdbaar."

Daad bij het woord

De plannen voor veilige fietspaden langs de N450 zijn volledig uitgetekend en al meermaals beloofd, maar het Vlaams gewest blijft talmen met de uitvoering. "De eerste beloften dateren al van 2000. We zijn nu meer dan vijftien jaar later en er is nog altijd geen spade in de grond gestoken", zucht Thierens. "Nochtans zijn alle onteigeningen al gebeurd." De inwoners van Kallo begrijpen dan ook niet waarom de werken nog altijd niet van start zijn gegaan. "Daarom dat we nu actie ondernemen", vult Jos Vandemaele van het oudercomité aan. "We roepen het Vlaams gewest op om nu effectief de daad bij het woord te voegen. Er is een grote bevolkingsaangroei in Kallo en er zijn veel gezinnen met jonge kinderen. Bijna alle klassen in de gemeenteschool zijn ontdubbeld en al die jongeren zullen binnen enkele jaren buiten het dorp naar de secundaire school moeten gaan."


Schepen van mobiliteit Raf Van Roeyen (CD&V) nam gisteren zelf deel aan de actie. "We steunen dit voluit als gemeente, want we zijn zelf al jaren vragende partij om hier veilige fietspaden aan te leggen. Er is ons formeel beloofd dat de werken binnenkort zullen starten. Volgende week zitten we normaal gezien nog een laatste keer samen om de laatste details te bespreken", aldus schepen Van Roeyen.

Grimmigere acties

De bewoners van Kallo hopen dat het Vlaams gewest geen nieuwe loze beloftes maakt. "Want anders staan we hier volgend jaar terug met dubbel zoveel volk en zal de actie wel eens grimmiger kunnen worden", klinkt het strijdlustig.