"Het lijkt wel een shoppingcenter"

SINT-MAARTEN MIDDENSCHOOL VERHUIST NAAR NIEUWBOUW

De grote centrale trappenpartij die zich uitstrekt over drie verdiepingen doet de leerlingen denken aan een shoppingcenter.
Kristof Pieters De grote centrale trappenpartij die zich uitstrekt over drie verdiepingen doet de leerlingen denken aan een shoppingcenter.
De leerlingen van de Sint-Maarten Middenschool hebben mee de handen uit de mouwen gestoken bij de verhuis naar hun nieuwbouw. Het was meteen de eerste keer dat ze de nieuwe lokalen konden bewonderen. "Het lijkt hier wel een shoppingcenter", klinkt het lachend. "Alleen de roltrappen ontbreken nog."

De Middenschool zwaait niet alleen het jaar uit maar ook de 16 containergebouwen, of 'extra-klassen' zoals ze het zelf noemen. Na de kerstvakantie nemen de leerlingen hun intrek in de nagelnieuwe schoolvleugel. Die zat het voorbije jaar verborgen achter een houten wand in de centrale inkomhal. Die werd nu eindelijk weggehaald om het schoolmeubilair te kunnen verhuizen. De leerlingen reageren enorm enthousiast op hun nieuwe leeromgeving. "Het lijkt hier wel een shoppingcenter", is de meest gehoorde reactie. De centrale gang is namelijk opengetrokken over drie verdiepingen met een grote lichtkoepel in het dak. "Het is alleen jammer dat de roltrappen ontbreken", voegen de leerlingen er lachend aan toe.

De leerlingen steken de handen uit de mouwen bij de verhuis.
Kristof Pieters De leerlingen steken de handen uit de mouwen bij de verhuis.

Overlast beperkt

De jongeren staken na de examens een handje toe bij de verhuis. "Honderden extra handen zijn natuurlijk in de eerste plaats enorm praktisch", lacht adjunct-directeur Els Van Oosterwyck. "Maar we doen dit niet alleen om te besparen op een verhuisfirma. We willen de leerlingen bij de verhuis betrekken en zo kunnen ze meteen hun nieuwe leeromgeving eens verkennen. We hebben de studenten gevraagd alvast hun eigen stoel en schoolmateriaal over te brengen,maar de grote stukken laten we verhuizen door professionele mensen."


De Sint-Maarten Middenschool heeft lang moeten wachten op de nieuwbouw. "We hebben in 2001 onze aanvraag ingediend en vorig jaar zijn we pas beginnen bouwen", vervolgt Van Oosterwyck. "De aannemer heeft goed werk geleverd. De overlast bleef tot een minimum beperkt. We zijn vooral opgelucht dat we eindelijk de 16 containerklassen kunnen weghalen. Hierdoor zullen we in een volgende fase ook de speelplaats kunnen uitbreiden en heraanleggen."

Afscheid van krijtbord

Met de nieuwe vleugel is de Middenschool in één klap bijna in oppervlakte verdubbeld. Er zijn 16 klassen bijgekomen, een polyvalente zaal en enkele labo's en computerlokalen. "De verhuis betekent ook het afscheid van het krijtbord", zegt de adjunct-directeur. "Elke klas is nu uitgerust met een digibord. Wifi was er al voor de bouw van start ging en is trouwens ook te gebruiken door de leerlingen."


De Sint-Maarten Middenschool telt momenteel 521 leerlingen. Met de Bovenschool bij zitten er dus meer dan 1.600 jongeren op de campus. Ook de Bovenschool is volop aan het bouwen. Daar komt een vleugel met acht klassen, een polyvalente zaal en een ondergrondse fietsenstalling voor 900 fietsen en Het is de bedoeling om een gezamenlijke opening te organiseren op 15 april.