"Dit verhaal mag niet verzwegen worden"

KARINE HUTS PUBLICEERT GEHEIME DAGBOEKEN VAN OOM

Auteurs Ivo Pauwels en Karine Huts met David Kluger, de kleinzoon aan wie de dagboeken opgedragen waren.
Kristof Pieters Auteurs Ivo Pauwels en Karine Huts met David Kluger, de kleinzoon aan wie de dagboeken opgedragen waren.
'Voor David, wat mijn kleinzoon weten moet'. Dit kaartje vond de familie van Georges Kluger tussen een hele stapel dagboeken, brieven en foto's na zijn overlijden. In de dagboeken getuigt Georges over zijn leven tijdens WO II. Nichtje Karine Huts was diep ontroerd door het verhaal en besloot samen met auteur Ivo Pauwels zijn levensverhaal in boekvorm te gieten.

Fernand en echtgenote Karine Huts staan bekend als kunstmecenassen en brachten in het verleden al heel wat boeken uit, maar deze publicatie ligt Karine wel erg nauw aan het hart. Het is immers een waargebeurd verhaald uit de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op de dagboeken van haar oom Géorg 'Georges' Kluger. Hij overleed in februari 2014 op 89-jarige leeftijd.

Georges Kluger was amper 14 toen zijn ouders hem naar ons land stuurden uit schrik voor de nazi's.
Kristof Pieters Georges Kluger was amper 14 toen zijn ouders hem naar ons land stuurden uit schrik voor de nazi's.

Mentaal overeind houden

"Uiteraard wisten we allemaal dat hij een heel woelige tijd had beleefd tijdens de oorlog, maar nonkel Georges praatte er zelden over", vertelt Karine. "Hij wou er liever niet teveel aan herinnerd worden. Zijn hele leven zweeg hij zoveel mogelijk over zijn verleden, maar na zijn dood drie jaar geleden hebben we een hele stapel dagboeken, brieven en foto's gevonden met een kaartje waarop stond geschreven: 'Wat mijn kleinzoon weten moet'. Ik heb er onafgebroken in zitten lezen en was erg geëmotioneerd. Hij schreef die dagboeken om zich mentaal overeind te houden."

Kroniek

Karine Huts besloot zijn levensverhaal verder uit te spitten. Samen met auteur Ivo Pauwels dook zij meer dan twee jaar lang in Georges Klugers verleden. Ze trokken naar de verschillende plaatsen waar haar oom als jonge knaap zat ondergedoken en toetste de dagboeken aan andere getuigenissen. Ivo Pauwels boetseerde het geheel tot een aangrijpende kroniek over een van de verborgen oorlogskinderen van WO II.


Georges Kluger was pas 14 wanneer zijn vader, een niet-praktiserende Jood en zaakvoerder van een schoenenfabriek in Wenen, hem in maart 1939 op de Rode Kruistrein naar Antwerpen zet met de belofte dat hij en zijn moeder hem snel zullen nareizen. Zij zullen er echter nooit geraken. In Antwerpen wordt de jongen niet goed opgevangen. Hij belandt in een Franstalig internaat in Kalmthout. Als de oorlog een jaar later uitbreekt, moet de jongen op de vlucht en verhuist hij van de ene naar het andere schuiladres. Enkel keren kan hij maar nipt ontsnappen aan de nazi-speurhonden. De jonge Georges Kluger overleeft dankzij het heldhaftig optreden van verzetsstrijders.

Eerbetoon

"Het boek is ook een eerbetoon aan al die mensen die hulp hebben geboden", vervolgt Karine Huts. "Velen zijn anoniem gebleven, maar hun heldendaden zijn er niet minder om. Ik vond dat dit verhaal niet verzwegen mocht worden. Het is ook de boodschap die mijn oom aan zijn kleinzoon wou meegeven."


'Wat Mijn Kleinzoon Weten Moet' is uitgegeven bij Lannoo, telt 512 pagina's en kost 24,99 euro.