Zwaar verkeer verboden in centrum

Ghislain Vandercapellen aan het smalle gedeelte.
Foto Mozkito Ghislain Vandercapellen aan het smalle gedeelte.
Na twee jaar zal de tonnagebeperking in het centrum van Bever er dan toch komen. Vrachtwagens moeten er door een smal gedeelte rijden, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.

Heel wat zware vrachtwagens nemen de afrit van de A8 in Bassilly, een deelgemeente van Silly in Henegouwen. Vandaar gaan ze via de N263, die door het centrum van Bever loopt, naar Geraardsbergen en Zottegem. "Twee jaar geleden was er al sprake om die zware vrachtwagens te weren op de gewestweg", zegt Ghislain Vandercapellen van oppositiepartij Open voor de Mens. "Maar het gemeentebestuur bleef maar talmen. Daarom zijn we druk blijven zetten."


De kogel is nu eindelijk door de kerk. Op de gemeenteraad werd het aanvullend verkeersreglement goedgekeurd. "Nu is het aan het Agentschap Wegen & Verkeer van het Vlaamse Gewest om de nodige borden te plaatsen", zegt Vandercapellen. "Halfweg december zal verkeersreglement ook op de gemeenteraad van Silly komen."


In Viane, een deelgemeente van Geraardsbergen naast Bever, zou er geen probleem zijn gezien de weg er veel breder is. "Maar aangezien ze hier niet meer mogen rijden zullen er daar ook geen vrachtwagens meer zijn", zegt Vandercapellen. "Hier was het gewoon te gevaarlijk. De voertuigen reden op de witte middenlijn en elkaar kruisen was bijna niet mogelijk. Aangezien er ook geen voet- of fietspad is bracht dat enorm gevaarlijke situaties met zich mee voor zwakke weggebruikers. Zeker tijdens de ochtend- en avondspits."


(TVP)